Több százan tüntettek Szlovéniában a migráció ellen

2019.05.11. 19:41

Közel háromszázan tüntettek a délkelet-szlovéniai Crnomelj városában a migráció ellen, mert a ljubljanai balliberális kormány és a rendőrség nem tesz eleget az állampolgárok biztonsága érdekében - közölte a szlovén közszolgálati televízió helyszínen tartózkodó tudósítója.

A tüntetők egy öt pontból álló petíciót fogalmaztak meg, amelyben azt követelték a kormánytól, hogy állítsa meg az illegális migrációt, védje meg a helyi lakosokat és vagyonukat, küldjön több rendőrt, valamint katonát a határokra, módosítsa a migránsokról szóló törvényt, továbbá állítsa le a tervezett befogadóközpont építését.

Migránsok Szlovéniában. A kép illusztrációForrás: Origo

Bár már korábban is voltak tüntetéseket a Bela Krajina térségben (amelynek központja Crnomelj), mert a balliberális kormány a horvát határhoz közeli őrvidéken szeretne befogadóközpontot építeni, a mostani demonstrációt azonban egy nemrég történt bűncselekmény váltotta ki. Ahogy az Origo is beszámolt róla, szerdán négy illegális migráns elrabolt egy idős szlovén állampolgárt, akik ezt követően a tőle ellopott autóval Olaszország felé vették az irányt. 

A 79 éves férfi a szőlőjét permetezte, amikor rátámadtak, és megkötözve autójának csomagtartójába zárták. Áldozatukat az ország másik felében, az olasz határhoz közel, egy erdőben dobták ki a kocsiból, mielőtt Olaszországba szöktek, ahol azonban elfogták őket. A 25 éves marokkói és a két, egyaránt 18 éves algériai migránst az olasz hatóságok átadták Szlovéniának.Maja Kocjan, a civilkezdeményezés képviselője a köztelevíziónak úgy nyilatkozott: a néhány nappal ezelőtt történt emberrablás csak a jéghegy csúcsa, a problémák már régebb óta fennállnak.

Más résztvevők azt mondták: elegük van a betörésekből, a nyugtalanságból, gyerekeik már nem mernek a játszótéren vagy a közeli erdőben játszani.A legnagyobb ellenzéki párt vezetője, Janez Jansa volt miniszterelnök, a bevándorlásellenes jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke a nemzetbiztonsági tanács összehívását követelte az eset után, a kormány azonban ezt elutasította.

A balliberális kormány hamisan arra hivatkozott, hogy a határvédelmi rendszer működik, ezért nincs szükség a testület ülésére.

Szakértők szerint hibát követett el a kabinet, hogy ezt nem tette meg. Ők úgy vélték: Ljubljana most megmutathatta volna, hogy mennyire határozott és elkötelezett abban, hogy fenntartsa a rendet. Azzal, hogy nem tett semmit, a bevándorlásellenes pártoknak kedvezett a közelgő európai parlamenti választásokon - hangoztatták.

Marjan Sarec szlovén kormányfő a sajtónak pénteken úgy nyilatkozott: Szlovénia biztonságos ország, a határok pedig nem nyitottak.

Elismerte ugyanakkor, hogy felerősödött a migrációs nyomás. Szerinte éppen ezért megerősítették a határvédelmet a Horvátországgal közös határszakaszon - ahonnan a legtöbb illegális bevándorló érkezik, és - állítólag - a határt védő kerítés meghosszabbítását is tervezik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK