Beiktatták hivatalába Sztevo Pendarovszkit, Észak-Macedónia új köztársasági elnökét Szkopjéban.

Beiktatási beszédében az új nevet viselő délszláv ország államfője kijelentette: minden észak-macedón állampolgár elnöke kíván lenni, és igyekezni fog egyesíteni a politikailag megosztott országot.

Sztevo PendarovszkiForrás: MTI/AP/Boris Grdanoski

Hozzátette: az egyik legfontosabb céljának az európai uniós tagság elnyerését tartja országa számára.Sztevo Pendarovszki május 5-én az észak-macedón elnökválasztás második körében a szavazatok 53,6 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, a jobboldali Gordana Sziljanovszka-Davkova a voksok 46,4 százalékát kapta.

Az elnökválasztás egyik fontos kérdése volt az is, hogy a kormánykoalíció és az új államfő mennyire tud majd együtt dolgozni, egy ellenzéki köztársasági elnök ugyanis jelentősen megnehezíthette volna az új törvények életbe lépését, mint ahogyan az utóbbi időszakban a távozó Gjorge Ivanov is több jogszabályt visszautalt a parlamentnek, más törvényeket pedig kétszeres parlamenti elfogadás után sem volt hajlandó aláírni.

A kormányzó balközép Macedóniai Szociáldemokrata Szövetséghez (SDSM) tartozó Sztevo Pendarovszki a várakozások szerint nem gördít majd akadályt a jogszabályok hatályba lépése elé.