Babis Németországban próbavásárolt

Vágólapra másolva!
Andrej Babiš cseh kormányfő hétvégi bejegyzésének fő témája az élelmiszerek kettős minősége volt, de kitért a piros sapkáját ért kritikákra, ami szerinte se nem kommunista, se nem amerikai. Ezért az egyik hetilap tanácsára felvette azt a sapkát, amiben a betont keverte diákkorában – írja a V4NA hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Amint azt a maga közvetlen stílusában megfogalmazta, megnyitotta az élelmiszerek kettős minőségének témáját, amivel „sokak elevenébe talált, és jött is rá a nagy sikítozás”.

Babiš már korábban is megnevezett néhány gyártót, amelyek rosszabb minőségű termékek árusításával tömik a pénztárcájukat.

Miután ezt több gyártó is nehezményezte, elment Németországba bevásárolni, hogy saját maga győződjön meg igazáról. Pozitív példaként ki is emelte a Milka csokoládét, és feltette a kérdést: a többi gyártó miért nem tudja ugyanazt a minőséget nyújtani? A kormányfő szerint a különbség több esetben szembetűnő volt.

Babiš beszámolt arról is, hogy találkozóra hívta a csehországi üzletláncok képviselőit, akik meg is jelentek. Arra volt kíváncsi,

miként lehetséges, hogy az egész EU-ban fut egy termék reklámja, az egész EU-ban azonos csomagolásban árulják, néhány tagállamban mégis más az összetétele.

Az üzletláncok szerint a beszállítókkal van gond, mert nem szállítanak olyan minőségű árut, mint a nyugati piacokra.

Babiš: Ez egyenesen botrányos

A cseh kormányfő a mosóporoknál létező különbséget egyenesen botrányosnak tartja, kormányának néhány női tagja szintén Németországban vásárol. A minőségkülönbséget ebben az esetben a terméken látható német felirat bizonyítja, miszerint a mosóport nem a keleti piacokra szánták.

Babiš szabályozni szeretné, hogy az ilyen termékek más csomagolásban kerüljenek a piacra.

Egyben megbízza a gazdasági minisztert, hogy a kettős minőséget ne csak az élelmiszereknél, hanem minden árunál ellenőrizzék. A kormányfő ennek kapcsán kiosztott néhány belpolitikai kritikát a cseh szociáldemokraták, illetve az európai szocialisták irányába is.

Babiš kitér az elmúlt napok tüntetéseire, amely az igazságügy által megrendelt tanulmány kapcsán robbant ki, rásütve, hogy lehetőség van büntetőeljárás megrendelésére. A kormányfő teljes képtelenségnek tartja, amire ráakaszkodott az EP-kampány közeledtével az ellenzék.

Andrej Babiš miniszterelnök Németországban járt próbavásárláson Forrás: Andre Babis/Facebook

„Az illegális migráció megállítására kellene összpontosítani”

Babiš beszámolt Donald Tusk, az Európai Tanács vezetőjének látogatásáról, amely során Európa jövőjéről tárgyaltak. Babiš szerint a belső piacra, Európa biztonságára, az energiaellátásra, Schengenre és

az illegális migráció megállítására kellene összpontosítani.

Meg kell oldani az Európai Bizottság és az Európai Tanács együttműködését, és azt, hogy a bizottság akceptálja Csehország igényeit a 2021-27 közti költségvetési tervezési időszakban. Nehezményezte, hogy a tervek szerint Csehország 4 milliárd euróval kevesebbre számíthat, miközben olyan feladatokat kell teljesítenie, amit az EU diktált számukra. Babiš szerint sok pénz kellene az iskolákra, a kórházakra, a kulturális emlékek és az utak felújítására.

Csütörtökön Babiš is részt vett az Európai Tanács nagyszebeni találkozóján, ahol megegyeztek: ha Európa versenyben akar maradni a többi világhatalommal, akkor meg kell őriznie egységét. Napjainkban az egyes államok javaslataikkal veszélyeztetik az iparunkat vagy az energiabiztonságot. A migrációs vita következményeként akár kizárnák Csehországot a schengeni övezetből, ami egyenesen arcátlanság. Csehországnak ezeket a támadásokat kell kivédenie, erre pedig a legkompetensebb fórum az Európai Tanács.

Babiš egyetért Angela Merkellel abban, hogy Európa akcióképessége érdekében gyakrabban kellene a tanácsnak találkoznia, és konkrét témákkal kellene foglalkoznia.

Babiš kitér még a Dél-Csehország erdeiben elhatalmasodó szúinvázióra, a szárazság kérdésére, valamint a május 8-i nemzeti ünnepre. Illetve a kormányhivatal vezetőjének, Bartha Tündének ötletére, hogy amint a franciák kiállítják a verduni kastélyban a más államoktól kapott ajándékokat, a csehek is tegyenek hasonlóan a lichtenstein palotában. Maga Babiš is meglepődött, mennyire gazdag lett a tárlat.