Lekapcsolták Srí Lankán a Facebookot és más közösségi portálokat

Vágólapra másolva!
Felfüggesztették hétfőn Srí Lankán a Facebook, a WhatsApp és több más közösségi portálhoz való hozzáférést, miután muszlimellenes lázadások törtek ki több városban, válaszul a húsvétvasárnap templomok és szállodák ellen elkövetett terrorcselekményekre.
Vágólapra másolva!

Keresztények csoportjai támadtak a szigetország északnyugati részén fekvő Chilawban muzulmánok üzleteire, egy kereskedő által a Facebookra kitett kommentre reagálva.

A biztonsági erők Chilawban a levegőbe lőttek, hogy feloszlassák a tömeget, más városokban viszont erőszakcselekményeket követtek el muzulmánok ellen.

A szigetországban április 21. óta feszült a helyzet, amikor 258 ember halt meg a három templom és három szálloda ellen elkövetett pokolgépes merényletben.

A Chilawban és környékén vasárnap bevezetett kijárási tilalmat feloldották, de az internetes közösségi médiát elérhetetlenné tették, hogy ne tudják a feszültségek szítására felhasználni őket.

– írta Facebook-oldalán egy muszlim kereskedő. A térségbeli keresztények azt hitték, hogy ez egy soron következő merényletre való figyelmeztetés.

A tömeg szétverte a boltját, a rendőrség lépett közbe.

Motorosok bandája támadt a boltokra Kuliyapitiya településen, ahol négy embert őrizetbe vettek. Tucatnyian támadtak ezután a rendőrőrsre, ahol az őrizeteseket fogva tartották, és kikényszerítették szabadon engedésüket.

Az internetszolgáltatók – Facebook, WhatsApp és Instagram – közölték, hogy utasítást kaptak a távközlési felügyelettől a hozzáférés blokkolására.

A vezető Srí Lanka-i mobilszolgáltató, a Dialog Axiata Plc közölte, hogy utasítást kapott a Viber, IMO, Snapchat, Instagram és YouTube alkalmazások blokkolására is.

A muszlimok a buddhista többségű egykori Ceylon lakosságának 10 százalékát képviselik, a keresztények aránya a 22 milliós népességen belül mintegy 7 százalék.