A terroristafeleségnek jár az ingyen ügyvéd, a terrortámadás áldozatainak még a kárpótlás sem

2019.05.16. 10:16

Egy líbiai migráns által elkövetett 2017-es manchesteri terrortámadás egyik, négygyerekes áldozata panaszkodott a brit sajtónak amiatt, hogy míg a brit állampolgárságától megfosztott bangladesi migráns saría-őr terroristafeleségnek, Shamima Begumnak a brit adófizetők pénzéből jár a több százezer fontos támogatás ügyvéd fogadására, addig a terrortámadás áldozatai egy font kártérítést sem kaptak.

Ahogy az Origo beszámolt róla, óriási felháborodást váltott ki a brit közvéleményben, miután kiderült, hogy az Iszlám Állam fővárosa – Rakka – legkegyetlenebb saría-őrének, a bangladesi migráns hátterű, de az Egyesült Királyságban született Shamima Begum ügyvédjének a jogdíját a brit adófizetők fizetik, mivel a lány családjának – állítólag – erre nincs pénze.

Shamima BegumForrás: YouTube

Mivel Shamima Begum csatlakozott az Iszlám Államhoz, ezért London megvonta a brit állampolgársárságát, és beutazási tilalmat rendelt el vele szemben.

A terroristafeleségnek a szigetországban élő családja azért bérelte fel – közpénzből – a szintén migráns hátterű Tasnime Akunjee ügyvédet, hogy támadja meg Begun brit állampolgárságának az elvételét. A becslések alapján az ügyvéd költségei több százezer fontra rúghatnak.

Tasnime AkunjeeForrás: Twitter/Mohammed T. Akunjee

A botrányos eset kapcsán nyilatkozott az angol sajtónak Robert és Claire Dowson is, akik négy gyerekükkel együtt a 2017. május 22-én elkövetett manchesteri terrortámadás áldozatai lettek.A Manchester Arénában aznap este telt házas koncertet adott Ariana Grande, amikor az aréna egyik kijáratánál egy líbiai migráns, a 22 éves Salman Abedi öngyilkos merényletet követett el.

A merényletet terrortámadásnak minősítették, Salman Abedinek pedig később elfogták a segítőit is.

Salman AbediForrás: Origo

Kiderült róluk, hogy az egyiptomi eredetű terrorszervezet, a Muszlim Testvériség harcosai voltak.

A támadásnak 22 halálos áldozata volt (plusz a merénylő), a sebesültek száma pedig 120 volt.

Köztük van Robert és Claire Dowson is, illetve a négy gyerekük, a most 19 éves Sophie, a 14 éves Charlotte, a 12 éves Amy és a 9 éves Molly.

Ők ugyan életveszélyes sérüléseket nem szenvedtek, de mind a mai napig a bőrükön viselik – hegek formájában – a terrortámadás nyomait.

Bár a szülőket is megviselték a történtek, a gyerekeik egyértelműen rosszabbul kezelték a helyzetet, és azóta mind a négyen depressziósak lettek, továbbá alvási zavaraik vannak.

Claire szerint a gyerekek még most is gyakran sírva ébrednek fel álmukból, felidézve a terrortámadást. 

Miután a Dowson család megtudta, hogy az ők adójukból (is) ügyvédet fogadtak a kegyetlen saría-őr terroristafeleségnek, a nyilvánossághoz fordultak.

Ők ugyanis már közel két éve követelnek a brit államtól néhány ezer font kártérítést, amiből tudnák finanszírozni a gyerekeik orvosi kezelését, konkrétabban a helyreállító műtéteket és a pszichológusokat.

A brit állam azonban ezt folyamatosan megtagadja tőlük, miközben Shamima Begumék közpénzből a Dowsonék által kért összegnek nagyjából a százszorosát fogják megkapni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK