Előzetesben lévő katalán képviselők is részt vehetnek a parlament alakuló ülésén

Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásban lévő katalán függetlenségi politikusoknak engedélyezte a spanyol legfelsőbb bíróság kedden, hogy részt vegyenek a spanyol parlament jövő heti alakuló ülésén, mivel képviselői mandátumot nyertek a választásokon.
Vágólapra másolva!

A bíróság megállapította, hogy nem csorbulhat a választott képviselők politikai részvételhez való joga, akik ugyan vádlottak, de ítélet még nem született az ellenük zajló perben.

A legfelsőbb bíróság kivételes esetnek minősítette ezt a helyzetet, és elutasította az öt politikus immár sokadik szabadlábra helyezési kérelmét.

A börtönből nyilatkoztak

Oriol Junqueras és Raül Romeva a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), Jordi Turull, Josep Rull és Jordi Sanchez az Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí) függetlenségi pártok színeiben jutott be a parlamentbe a több mint két hete rendezett választásokon.

Többen közülük

már 18 hónapja vannak előzetes letartóztatásban,

és szintén rendkívüli bírósági engedéllyel vehettek részt a kampányban a börtönből nyilatkozva a sajtónak.

Kivételes biztonsági intézkedések lépnek életbe

A madridi legfelsőbb bíróságon februárban vette kezdetét a katalán függetlenségi politikusok és civil szervezeti vezetők elleni per.

A tizenkét vádlottat a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt állították bíróság elé.

Az ügyészség 7 és 25 év közötti börtönbüntetéseket kért rájuk

különböző bűncselekményekben, például az alkotmányos rend veszélyeztetésének számító lázadás, illetve közpénz hűtlen kezelése miatt.

Spanyolországban példa nélküli, hogy vádlottak nyerjenek parlamenti mandátumot. A május 21-i alakuló ülésre várhatóan kivételes biztonsági intézkedéseket léptetnek majd életbe.