Washingtonban tárgyalt Donald Trump amerikai elnökkel Orbán Viktor miniszterelnök. Az Egyesült Államok vezetője azt mondta: nagyra értékeli, amit a magyar vezetés a migráció megállításáért és a keresztények védelmében tett. Orbán Viktor jó munkát végez, mivel megőrzi Magyarország biztonságát – mondta Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban, ahol fogadta a magyar kormányfőt. Orbán Viktor arról beszélt, a Donald Trump amerikai elnökkel tartott találkozón számos fontos területen megerősítették a szövetségesi kapcsolatokat. A találkozó óriási sikert aratott a közösségi oldalakon, mivel a csúcsról készült összefoglaló képeket közel 5000-en osztották meg a nagyobbik kormánypárt Facebook-oldaláról az éjszakai órákban, míg Orbán Viktor Facebook-oldalán is közel 1500 megosztás keletkezett pár óra alatt.

Az Egyesült Államok vezetője arról is beszélt, hogy Magyarország büszke és jó tagja a NATO-nak, és úgy fogalmazott: a magyar miniszterelnököt egész Európában tisztelik. Orbán Viktor jó munkát végez, mivel megőrzi Magyarország biztonságát – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök látogatásának fő céljaként az Egyesült Államok és Magyarország közti stratégiai szövetség kiterjesztését nevezte meg. A kormányfő megjegyezte: rengeteg változás van a világban, a két ország vezetésének pedig számos tekintetben hasonló a megközelítése. „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy oly' sok magyar hozzájárult az Egyesült Államok rendkívüli fejlődéséhez” – tette hozzá.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Trump: Nagyra értékelem a magyar vezetés munkáját

Donald Trump ezután megerősítette, hogy az amerikai kormány nagyra értékeli a magyar vezetés munkáját a keresztények védelmében. A magyar demokrácia helyzetére vonatkozó kérdésre az amerikai elnök azt mondta: Orbán Viktor szigorú ember, akit tisztelnek hazájában, és aki sokak szerint helyesen lépett fel a bevándorlással szemben. A magyar miniszterelnök megjegyezte, hogy többször is megválasztották Magyarországon, és hangsúlyozta, hogy bevált a 2011-ben elfogadott alkotmány.

A washingtoni találkozó egy szűk körű megbeszéléssel kezdődött, amelyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója is. Az ezt követő, Ovális Irodában tartott sajtónyilatkozat után a tárgyaló felek plenáris tanácskozáson vettek részt.

Orbán: Fontos találkozó volt

A Donald Trump amerikai elnökkel tartott találkozón számos fontos területen megerősítették a szövetségesi kapcsolatokat – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Washingtonban, miután a Fehér Házban munkamegbeszélést tartott az amerikai elnökkel. A közmédiának nyilatkozva a kormányfő emlékeztetett arra, hogy utoljára 18 évvel ezelőtt járt az amerikai elnöki hivatalban munkamegbeszélésen. „Éreztem a különbséget, (.) most másfajta vezetés, célratörőbb politika érvényesül” – fogalmazott. Kijelentette, hogy megbeszélésük Magyarország számára fontos találkozó volt, mert a két országot összekötő stratégiai szövetségesi kapcsolatokat mind a gazdaságpolitika, mind a külpolitika, mind a biztonságpolitika és a külpolitika területén megerősítették, csakúgy, mint a migráció és az üldözött keresztények ügyében– szögezte le Orbán Viktor.

A találkozó a tervezettnél jóval hosszabb ideig, mintegy 40 percig tartott.

A vártnál lényegesen hosszabb volt a találkozóForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Óriási siker a közösségi térben

A találkozó után a nagyobbik kormányzó párt három posztot tett közzé a közösségi oldalán Orbán Viktor washingtoni látogatása kapcsán. Kettő Trump Orbán Viktornak címzett elismerő szavaira emlékeztette a közösséget, míg az egyik Orbán Viktor sajtótájékoztatón elhangzott kijelentését idézte a keresztények megvédéséről és a terrorizmus elleni közös fellépésről:

A képek óriási sikert arattak a közösségi oldal felhasználói körében, mivel a három kép összesen közel 5000 megosztást ért el az éjszakai és a kora hajnali órákban.

Ha pedig mindehhez hozzávesszük az Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldaláról származó megosztásokat is, akkor már több mint 6500 megosztásnál jár a találkozó. 

Új fejezet

A Fehér Házban történt munkamegbeszélés kapcsán a The Washington Times azt írta: a miniszterelnök washingtoni látogatása új fejezetet nyithat Magyarország számára, és hazánk amerikai barátai örülnek a találkozónak.

– A baloldali média lejárató kampányt folytat az olyan erős vezetők ellen, mint Donald Trump, Orbán Viktor vagy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök – mondta hétfőn a XXI. Század Intézet konferenciáján Aaron Klein jobboldali amerikai újságíró. A magyaroknak egyébként jó véleményük van az Egyesült Államokról – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. Tízből hat magyar kedveli Amerikát, és csak minden ötödik honfitársunk mondta azt, hogy rossz véleménye van az országról. Ez a fele a közép-európai átlagnak.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Egyértelmű üzenet a régi Európának a Trump-Orbán csúcstalálkozó

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor washingtoni meghívásának időzítése nyilvánvalóan üzenetértékű a brüsszeli elit, de a régi Európa számára is, az amerikai elnök ezzel – úgy is, mint a köznyelvben a szabad világ vezetője – az európai parlamenti választások hajrájában elsősorban azt kívánja Junckerben, Merkelben és Macronban tudatosítani, hogy új prioritások, értékek és érdekek mentén is van lehetőség az euroatlanti kapcsolatok továbbfejlesztésére – minderről az Origo által megkérdezett elemzők beszéltek az amerikai-magyar politikai csúcstalálkozó kapcsán.

Hangsúlyozták, hogy hazánk geopolitikai, földrajzi, történeti, méretbeli adottságaiból fakadóan úgy kell kiegyensúlyozott kapcsolatot fenntartani valamennyi domináns világpolitikai szereplővel, hogy minden diplomáciai partner úgy gondolkodjon: „aki Magyarországgal együttműködik, az jól jár”. Kijelentették, a migráció megítélésétől elkezdve a kereszténység védelmén, a hagyományos értékek tiszteletén át a politikai korrektség ellenzéséig számos elv összeköti a két államférfit.

Új fejezet kezdődhet

Orbán Viktor miniszterelnök washingtoni látogatása új fejezetet nyithat Magyarország számára, Magyarország amerikai barátai örülnek a találkozónak Donald Trump elnökkel – írta a The Washington Times című amerikai lap. A publicisztika – amelyet April Foley, az Egyesült Államok korábbi magyarországi nagykövete jegyez – hangsúlyozza, hogy Orbán Viktor kormányfő látogatása Magyarország egy évtizedig tartó magas szintű diplomáciai elszigetelésének végét jelenti.

A Donald Trump amerikai elnökkel hétfőn tartandó tárgyalásokról szólva April Foley leszögezte: Magyarország barátai, köztük ő is, akik úgy gondolják, hogy a szoros viszony szövetségeseinkkel az Egyesült Államok külpolitikájának stratégiai érdeke, most széles körben megtapsolják e találkozót.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Arról is írtunk, hogy

a két ország kapcsolatai soha nem voltak ennyire jók,

mint Trump választási győzelme óta.

Sok kérdésben ugyanaz a magyar és amerikai álláspont

Nem meglepő Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök találkozója, amely jól illeszkedik a magyar miniszterelnök utóbbi időben folytatott magas szintű megbeszéléseinek sorába 
– vélekedett Magyarics Tamás Amerika-szakértő. Az Orbán kormánnyal szembeni 2010-2016 közötti amerikai külpolitika abnormális volt – folytatta –, hiszen a viták ellenére Amerika és Magyarország szövetségesek. Megjegyezte: a NATO-ban Magyarország mindig nagyon szolidáris partnere volt Amerikának Oroszországgal szemben. Kiemelte: a mostani találkozó üzenete az, hogy Magyarország és az Egyesült Államok elég sok kérdésben ugyanazon az állásponton vannak, többek között a migráció kezelésének és a nemzetállamok megerősítésének témájában is.