Festékkel öntötték le az amerikai nagykövet rezidenciáját

2019.05.15. 12:37

A Rubicon nevű görög anarchista csoport tagjai festékkel öntötték le Görögország amerikai nagykövetének rezidenciáját szerdán.

Ma reggel újabb gyermeteg vandalizmusra ébredtem

- írta a Twitteren Geoffrey Pyatt.

Továbbra is együttműködöm a görög hatóságokkal, hogy a törvény értelmében felelősségre vonhassák az elkövetőket. A vandalizmus nem tartozik a békés tüntetés eszköztárába- tette hozzá.

Görögország amerikai nagykövetének rezidenciája, miután a Rubicon nevű görög anarchista csoport tagjai festékkel öntötték le 2019. május 15-énForrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Pantelisz Szaitasz

A garázdaságot elkövető, Rubicon nevű csoport felvételt készített az akcióról. Ezen motorosok vörös és fekete festéket vágnak a rezidenciát körülvevő falhoz. A szervezet több hasonló támadást követett el külföldi nagykövetségek ellen az elmúlt években.

A rendőrség kilenc embert hallgatott ki az incidenssel összefüggésben. Az anarchisták saját állításuk szerint így akarták kifejezni támogatásukat Dimitris Koufodinas, a November 17. nevű szélsőbaloldali terrorszervezet egyik gyilkosságért bebörtönzött vezetője felé.

Dimitris Koufodinas 2017-ben - 2 napra elhagyhatta a börtöntForrás: NurPhoto/Panayotis Tzamaros/NurPhoto/Panayotis Tzamaros

A 2002-ben felszámolt szervezet arról a napról kapta a nevét, amelyen 1973-ban athéni diákok zendülést robbantottak ki a görög katonai junta ellen. A lázadást vérbe fojtották.

A November 17. több tucat merényletet követett el 1975 és 2000 között, és 23 embert gyilkolt meg, köztük Richard Welch-et, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) helyi részlegének vezetőjét, valamint görög politikusokat, török diplomatákat és egy brit katonai attasét.

A többszörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Koufodinas május 2-án éhségsztrájkba kezdett, miután elutasították arra voantkozó kérelmét, hogy időnként elhagyhassa a börtönt. A görög hatóságokat számtalan bírálat érte, mert az elmúlt két évben hatszor engedélyezték a November 17. rács mögött ülő tagjainak, hogy kijárjanak a börtönből.