Instagram-követői tanácsára lett öngyilkos egy kamasz

2019.05.15. 11:03

A fiatal lány azt kérdezte a követőitől: Élet vagy halál? A követők 69 százaléka voksolt a halála mellett, így a lány öngyilkos lett – írja a The Guardian.

„Nagyon fontos, segítsetek választani, élet vagy halál?” – tette fel a kérdést követőinek egy 16 éves malajziai kamasz az Instagramon.

A követők szavaztak: többségük, 69 százalék amellett, hogy a lány haljon meg. A tinédzser – akit nem neveztek meg – öngyilkos lett.

A tragédia a malajziai kormány figyelmét is felkeltette. Az ifjúsági és sportminiszter azt nyilatkozta, szükség van az országban az ifjúság mentális egészségéről szóló nemzeti vitákra. A politikus szerint ez komoly nemzeti probléma.

A tragédia után ügyvédek azt feszegették, hogy azok, akik a fiatal lány halála mellett voksoltak, mennyiben tekinthetőek bűnrészesnek, életben maradt volna-e, ha a többség lebeszéli az öngyilkosságról. Felmerült az is, miért nem fordultak a kérdést látva szakemberhez?

Forrás: AFP/NurPhoto/Krystian Dobuszynski

Mint azt az Origo is megírta, idén februárban egy 14 éves brit lány lett öngyilkos. A szülei szerint ebben az Instagram is felelős volt, mert a lány rendszeresen láthatott önbántalmazásról szóló tartalmakat. 

Akkor az Instagram vezetői azt mondták, próbálják elrejteni az ilyen témájú fotókat, bejegyzéseket, és a felhasználókat arra kérik, jelentsék, ha ilyet látnak. 

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!