Elfogták az ETA vezetőjét Franciaországban

2019.05.16. 09:50

Őrizetbe vették csütörtök reggel Franciaországban a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista szervezet egykori vezetőjét, Jose Antonio Urrutikoetxea Bengoetxeát.

Közleményt adott ki a spanyol belügyminisztérium, amelyben bejelentették, hogy elfogták a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista szervezet egykori vezetőjét.

A férfit csütörtök reggel Franciaországban vették őrizetbe.

Az ETA Josu Ternera néven ismert egykori politikai vezetőjét a francia Alpokban fogták el, Sallanches településen.

Jose Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea, ismertebb nevén Josu TerneraForrás: AFP/Rafa Rivas

Ternerát a spanyol hatóságok azzal vádolják, hogy részt vett a baszk szeparatista szervezetegy 1987-es támadásában, amelyben tizenegy embert gyilkoltak meg. A férfi emiatt 2002 óta nemzetközi körözés alatt állt.

A Spanyolországtól független, szocialista baszk állam megteremtéséért több mint 40 évig, véres merényletekkel harcoló szervezet számlájára több mint 850 gyilkosságot írnak, amelyből több mint 300 mindmáig felderítetlen.

Célpontjai elsősorban a rendőrök, politikusok, bírók, vállalkozók, újságírók voltak, a merényletek sok civil áldozatot követeltek. A terrorszervezet utolsó halálos áldozata egy francia rendőr volt 2010-ben.

Az ETA 2011-ben jelentette be, hogy felhagy a fegyveres harccal.

Josu Ternera olvasta fel 2018 májusában a Baszk Haza és Szabadság feloszlatásáról szóló hivatalos közleményt. A „baszk néphez” intézett nyilatkozatban elhangzott, hogy az ETA lezárja minden politikai tevékenységét.