A brit Munkáspárt nem tárgyal tovább a kormánnyal a brexit-megállapodásról

Jeremy Corbyn
In a video grab taken from footage broadcast by the UK Parliament’s Parliamentary Recording Unit (PRU) via Parliament TV on October 28, 2015 leader of the opposition Labour Party Jeremy Corbyn speaks during prime minister's question time in the House of Commons chamber in central London on October 28, 2015. The prime minister answered questions from members of parliament in the House of Commons during his weekly question and answer session. RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - NO RESALE - NO DISTRIBUTION TO THIRD PARTIES - 24 HOURS USE - NO ARCHIVES
Vágólapra másolva!
Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője pénteken levelet küldött Theresa May miniszterelnöknek, melyben kijelentette, hogy pártja nem folytatja a tárgyalásokat a konzervatív párti kormánnyal a brexitről, vagyis a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodásról. Corbyn ezt azzal magyarázta, hogy May kormánya instabillá vált, és a miniszterelnökre utalva azt írta, hogy „a kormánytagok máris az utódlásért versengenek”.
Vágólapra másolva!

A Munkáspárt által pénteken közzétett levelében Corbyn úgy fogalmaz, hogy a tárgyalási folyamat eljutott lehetséges végső határáig, mivel a konzervatív kormány

folyamatosan destabilizálódik, cselekvési hatásköre egyre szűkebb.

A Munkáspárt vezetője ezzel összefüggésben felidézi, hogy Theresa May a héten beleegyezett saját távozási menetrendjének rövid időn belüli felvázolásába, és „a kormánytagok máris az utódlásért versengenek”. Corbyn szerint ebben a környezetben nem lehet abban bízni, hogy bármilyen megállapodást sikerülne végrehajtani.

A Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn szerint instabillá vált a jelenlegi brit kormány Forrás: AFP/-

Az EU-val novemberben megkötött 585 oldalas kilépési megállapodást a londoni alsóház eddig háromszor utasította vissza.

Ennek nyomán Theresa May a múlt hónap elején bejelentette, hogy a brexit-folyamatban kialakult patthelyzet feloldása végett kész Corbynnal közösen kidolgozni egy olyan kompromisszumos tervet, amelynek alapján Nagy-Britannia rendezett módon tud kilépni az Európai Unióból.

A kormány és a Munkáspárt küldöttségei számos tárgyalási fordulót tartottak, több alkalommal May és Corbyn személyesen is tárgyalóasztalhoz ült, a megbeszéléseken azonban nem sikerült egyezségre jutni. Theresa Mayhez intézett pénteki levelében a legnagyobb ellenzéki párt vezetője kifejti, hogy

a kormány instabillá vált helyzete és cselekvőképességének eróziója kikezdte az abba vetett bizalmat, hogy lehetséges bármiféle kompromisszumos megállapodás elérése.

Jeremy Corbyn felrója a miniszterelnöknek, hogy a kabinet tagjai gyakran a kormányzati tárgyalóküldöttség által előterjesztett javaslatoknak homlokegyenest ellentmondó nyilatkozatokat tettek a nyilvánosság előtt.

Corbyn szerint ez történt például az EU-val a brexit után kialakítandó vámuniós viszonyrendszer ügyében is: az elmúlt napokban több kabinettag elutasította egy ilyen viszonyrendszer bármiféle formáját, függetlenül a kormány tárgyalóküldöttsége részéről elhangzott javaslatoktól.

Voltak konstruktív tárgyalások, de még sincs megegyezés

A Munkáspárt vezetője szerint a kormánnyal folytatott tárgyalások részletesek és konstruktívak voltak, mindkét fél jóhiszeműen tárgyalt, és egyes kérdésekben lett volna lehetőség a kompromisszumra, ám továbbra is vannak olyan jelentős szakpolitikai nézeteltérések, amelyeknek áthidalása lehetetlennek bizonyult.

Sir Keir Starmer, a Labour árnyékkormányának brexit-ügyi miniszterjelöltje, a munkáspárti tárgyalóküldöttség vezetője már a konzervatív kormánnyal kezdett tárgyalássorozat elején egyértelművé tette, hogy a Munkáspárt csak olyan megállapodást hajlandó elfogadni,

amelyben szerepel népszavazás kiírásának lehetősége a brexit feltételrendszeréről.

A Munkáspárt emellett állandó jellegű vámuniós viszonyrendszer kialakítását is elengedhetetlennek tartja az EU-val a brexit utáni időszakra, de a kormány eddig mindkét lehetőséget mereven elvetette.

Theresa May ugyanakkor a héten bejelentette, hogy a június 3-án kezdődő héten az alsóház elé terjeszti a brexit-megállapodásban foglaltak törvénybe iktatását célzó tervezetet. Ez nem ugyanaz az elvi határozati javaslat a brexit-megállapodás jóváhagyásáról, amelyet az alsóház eddig háromszor elvetett.

Amennyiben az alsóház ezt a brexit-jogszabálytervezetet sem fogadja el, akkor Theresa May távozik a Konzervatív Párt és a kormány éléről, és ebben az esetben már a nyáron megindul az utódválasztási folyamat.

May csütörtökön találkozott a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának legbefolyásosabb tagságával, hogy megvitassa távozásának várható körülményeit. A találkozó után Sir Graham Brady, az 1922 Bizottság vezetője elmondta, hogy megállapodás született arról, hogy Theresa May és ő ismét összeül, amint június elején az alsóház szavaz a brexit-megállapodás jogszabálytervezetéről, és azon a találkozón véglegesítik a Konzervatív Párt új vezetőjének megválasztási menetrendjét.