Olaszország utasította a Sea Watch nevű embercsempészettel foglalkozó, Soros György által is finanszírozott német álcivil szervezet hajóját, hogy a 65 migránssal a fedélzetén Tunézia felé vegye az irányt - közölte a római belügyminisztérium.

Az embercsempész szervezet Sea-Watch3 nevű Soros-hajója 65 migránst vett fel szerdán a fedélzetére egy gumicsónakból 55 kilométerre Líbia partjai előtt, azóta pedig - valami fura oknál fogva - Olaszországtól vár kikötési engedélyre.

Az olasz tárca közlése szerint a Sea-Watch 3 tiszteletben tartja a rendvédelmi szervek figyelmeztetését és azt az utasítást kapta, hogy hajózzon Tunéziába.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter ismételten megtagadta a migránscsempész szervezet hajójától, hogy kiköthessen Olaszországban.

Matteo SalviniForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Minden áron Olaszországba akarnak jönni. Ezek nem mentők, hanem embercsempészek, s ilyenként kezeljük is őket. Az embercsempészek előtt zárva maradnak az olasz kikötők - emelte ki Salvini, aki a bevándorlásellenes Liga kormánypárt vezetője is egyúttal.

A hajó pénteken az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigete mellett volt.

Több csempészszervezet is megtagadta a múltban, hogy Tunéziába vigye a Földközi-tengeren felvett migránsokat, mivel szerintük az észak-afrikai államban a migránsok  jogsértések veszélyének lennének kitéve.