Két év alatt háromszorosára nőtt a Kanadába érkezett migránsok száma

Kanada, migráns, menekülteket támogató mozgalom
Lawyers, doctors, and members of the community protest cuts to Legal Aid Ontario at Queens Park in Toronto, Ontario, Canada, on May 7, 2019. Lawyers and doctors along with members of the community gathered at Queens Park to protest cuts to the Legal Aid Ontario by Premier Doug Ford and the Ontario government. The Ford government recently slashed 30% of its Legal Aid Ontario funding and cut 100% of its funding to immigration and refugee legal aid services. (Photo by Creative Touch Imaging Ltd./NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Több mint háromszorosára nőtt Kanadában a menekültstátuszt kérő migránsok száma két év alatt és 2017 augusztusában csúcsot döntött: abban a hónapban bevándorlók ezrei lépték át az amerikai-kanadai határt - közölte a kanadai statisztikai hivatal. Fontos leszögezni, hogy nem politikai menekültekről, hanem gazdasági migránsokról van szó, akik elsősorban Haitiből jöttek. 
Vágólapra másolva!

A Kanadában benyújtott kérelmek

a 2015. évi 16 058-ról 2017-re 50 389-re nőttek.

2017 augusztusában 8801 bevándorló - többségükben haitiak - lépték át az amerikai-kanadai határt, hogy menedéket kérjenek - áll a statisztikai hivatal közleményében.

Migránsokat támogató, jelentős részben migráns hátterű ügyvédek és orvosok tüntetnek Torontóban az illegális bevándorlók jogaiért, 2019. május 7-én. Forrás: AFP/NurPhoto/Creative Touch Imaging Ltd

Korábban 2001-ben és 2008-ban kértek rekordszámban menekültstátuszt Kanadában: 44 640-en, illetve 36 856-en.

- közölte az illetékes szövetségi hivatal. Hozzátették, hogy a 2017-ben a kérelmezők között 7787 haiti állampolgár volt, ők érkeztek a legnagyobb számban.

Haitiak ezrei hagyták el az Egyesült Államokat 2017 nyarán, miután a Trump-kormányzat néhány hónappal korábban úgy döntött, hogy visszavonja a 2010. évi földrengés után közel 60 ezer haitinek nyújtott ideiglenes menedékjogot.

Haiti területén egyébként nem folyik katonai konfliktus, tehát ebben az esetben nem politikai menekültekről, hanem gazdasági migránsokról beszélhetünk.

Egy kanadai-amerikai egyezmény szerint a migránsoknak az érkezési országukban kell benyújtaniuk a menedékkérelmet. Ez a szabály azonban nem vonatkozik azokra, akiknek sikerült bejutni Kanadába a határátkelők megkerülésével, így a hatóságok kötelesek megvizsgálni a menedékkérelmüket.

A Kanadában 2017-ben benyújtott 50 389 menedékkérelem közül 12 234-et fogadtak el, 10 930-at elutasítottak, 27 225 ügyében még mindig folyik az eljárás a statisztikai hivatal szerint.

Az érkező migránsok magas száma ahhoz is köthető, hogy

2015 óta az észak-amerikai kontinensnyi területű államot az erősen bevándorláspárti, Justin Trudeau vezette Liberális Párt kormányozza.

Justin Trudeau Forrás: citizenside.com/Citizenside/Jaime Espinoza

Kanadában 2019. október 21-én tartanak szövetségi parlamenti választásokat, az előrejelzések alapján pedig

az időközben korrupciós botrányokba is keveredő Trudeau-kormányra csúfos bukás vár.

Nemrég a liberálisok elvesztették az ország két legfontosabb államát, Québecet és Ontariót is.