Szigorúan szabályozzák az elektromos rollerezést Németországban

2019.05.17. 15:18

Új, meglehetősen szigorú szabályokat vezetnek be Németországban az elektromos meghajtású rollerek használatával kapcsolatban. Pénteken a német törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) elfogadta az erről szóló kormányrendeletet. Járdákon nem lehet majd közlekedni, és a korábbi elképzelésekkel ellentétben csak 14 kortól lehet majd használni rollereket. Várhatóan nyártól legálisan lehet használni ezeket a járműveket Németországban.

A Bundesrat több módosítással fogadta el a rendeletet, a legfontosabb az, hogy a kormány eredeti elképzelésével szemben nem lehet majd a járdákon közlekedni elektromos motorral működő rollerrel.A másik fő módosítás szerint a lassabb, legfeljebb óránkénti 12 kilométeres sebességre képes elektromos rollereket is csak 14 éves kortól lehet használni, szemben a kormány által javasolt 12 éves korhatárral.

A kép illusztrációForrás: AFP/2018 Getty Images/Justin Sullivan

A Bundesrat döntése szerint a kormány által részletesen kidolgozandó szabályok alapelve az lesz, hogy

  1. a lassabb, és a gyorsabb, legfeljebb 20 kilométeres végsebességre képes elektromos rollerekkel is csak a kerékpárutakon, a kerékpársávokban és a közös használatú busz- és kerékpársávokban lehet közlekedni,
  2. bukósisak viselése nem kötelező,
  3. külön jogosítvány sem szükséges, de felelősségbiztosítást kell majd kötni az elektromos meghajtású rollerekre.

A szövetségi kormány az elektromobilitás elterjedését igyekszik ösztönözni a nagyvárosok útjain egyre gyakrabban látható elektromos rollerek használatának szabályozásával.

Andreas Scheuer közlekedési miniszter szerint az új típusú járművek a közösségi közlekedéssel együtt "újabb igazi alternatívát kínálnak az autó helyett", ideálisak az úgynevezett utolsó mérföld - a városi közlekedési utak utolsó szakasza, például a busz-, metró- vagy villamosmegálló és az otthon vagy a munkahely közötti távolság - megtételére.