Zavargás volt egy nicaraguai börtönben

2019.05.17. 09:51

Fellázadtak a rabok a nicaraguai La Modelo börtönben; a zavargásban egy amerikai-nicaraguai állampolgárt lelőttek, aki kormányellenes tüntetéseken vett részt - közölte csütörtökön a managuai belügyminisztérium. A zavargásokban hat fegyőr is megsebesült.

Az amerikai-nicaraguai állampolgársággal rendelkező rabot, az 57 éves Eddy Antonio Montes Praslint kórházba szállították, de életét már nem tudták megmenteni.

Az Egyesült Államok nicaraguai nagykövetsége elítélte a történteket.

A tragikus incidens körülményeit maradéktalanul fel kell deríteni – írták a Twitteren.

Terrorizmus miatt tartóztatták le

A helyi hatóságok szerint Eddy Montes Praslin több rabtársával együtt rávetette magát az őrökre, és megpróbálta elvenni egyikük fegyverét. A foglyok hozzátartozói arról számoltak be, hogy rohamrendőröket vezényeltek a börtönbe, és lövések dördültek el. Nem sokkal később mentőkocsik érkeztek az épülethez.

Hivatalos értesülések szerint az incidens idején a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának tisztségviselői is a börtönben tartózkodtak. Alberto Cabezas, a humanitárius szervezet helyi részlegének egyik vezetője megerősítette az értesülést, de többet nem árult el.

Montes Praslint tavaly novemberben tartóztatták le terrorizmus, rablás, illegális fegyverbirtoklás és a közrend megzavarása miatt.

Tavaly áprilisban kezdődtek a tüntetések

Daniel Ortega nicaraguai elnök ellen 2018 áprilisában kezdődtek tüntetések. Ortega puccskísérlettel vádolta ellenfeleit.

Tavayl áprilisban kezdődtek az Ortega elleni tüntetésekForrás: AFP/Marvin Recinos

A biztonsági erők könyörtelenül vérbe fojtották a megmozdulásokat: legalább 325-en életüket vesztették, több mint kétezren megsebesültek és mintegy 52 ezren hagyták el az országot az Emberi Jogok Amerika-közi Bizottsága szerint.