Az amerikai kontinens magyar külképviseletein már szombaton elkezdődik a szavazás

2019.05.18. 12:03

A május 26-i európai parlamenti (EP-) választáson a külképviseleti névjegyzékbe felvett több mint húszezer, magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a szavazás napján nem Magyarországon tartózkodó magyar állampolgár 92 ország 132 magyar külképviseletén adhatja le majd voksát. Az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, május 25-én, szombaton lesz a voksolás, a legkorábban Argentínában, Brazíliában és Uruguayban nyílnak majd meg a külképviseleti szavazóhelyiségek.

A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag személyesen, Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem. Azok voksolhatnak, akik május 17-én 16 óráig kérték felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

San Francisco, KaliforniaForrás: Image Source/Jouko Van Der Kruijssen

Az amerikai kontinensen a magyarországi szavazás előtti napon (vagyis május 25-én) lehet szavazni, helyi idő szerint 6 és 19 óra között.

Így már szombaton megnyílnak a külképviseleti szavazóhelyek az Egyesült Államokban (Chicago, Houston, Los Angeles, Miami, New York, San Francisco és Washington), Argentínában (Buenos Aires), Brazíliában (Brazíliaváros és Sao Paulo), Chilében (Santiago de Chile), Ecuadorban (Quito), Kanadában (Ottawa, Toronto és Vancouver), Kolumbiában (Bogotá), Kubában (Havanna), Mexikóban (Mexikóváros), Panamában (Panamaváros), Peruban (Lima) és Uruguayban (Montevideo).
Legkorábban Argentínában, Brazíliában és Uruguayban nyílnak majd a külképviseleti szavazóhelyiségek.A többi külképviseleten a magyarországi voksolás napján, azaz május 26-án, vasárnap, helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet voksolni.
Azokon a külképviseleteken, ahol az időeltolódás a közép-európai időhöz képest -1 vagy -2 óra, a helyi idő szerinti 6 óra és a közép-európai idő szerinti 19 óra között lehet szavazni.
Ez azt jelenti, hogy Algírban (Algéria), Luandában (Angola), Dublinban (Írország), Rabatban (Marokkó), Edinburgh-ben, Londonban és Manchesterben (Nagy-Britannia), Abujában (Nigéria), Lisszabonban (Portugália), és Tuniszban (Tunézia) az időeltolódás miatt helyi idő szerint csak este 6 óráig szavazhatnak a külképviseleti névjegyzékbe felvett magyar választópolgárok.

LondonForrás: AFP/Tolga Akmen

Ghánában (Akkra) az időeltolódás miatt csak közép-európai idő szerint reggel 8 órakor nyílik a külképviseleti szavazókör.