Irán sem akar háborút a Forradalmi Gárda új vezetője szerint

army Vertical CONFERENCE MIDDLE EAST Revolutionary Guards PORTRAIT AND POSE HEADSHOT PROFILE
(FILES) In this file photo taken on December 29, 2018 Brigadier General Hossein Salami, deputy commander of Iran's Islamic Revolutionary Guard Corps, attends a conference on the approaching 40th anniversary of the Islamic Revolution in the capital Tehran. - Iran's Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei has appointed a new head of the Revolutionary Guards, the country's ideological military force, Khamenei's official website reported today. Major General Hossein Salami, 58, replaces Major General Mohammad Ali Jafari, who had headed the Guards since September 2007. (Photo by ATTA KENARE / AFP)
Vágólapra másolva!
Irán nem akar háborút - állította vasárnap az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka.
Vágólapra másolva!

- mondta Hosszein Szalami, az iráni fegyveres erők elitcsapatának számító egység alig egy hónappal korábban kinevezett vezetője, vélhetőleg az Egyesült Államokra és térségbeli szövetségeseire utalva.

Hosszein Szalami, a Forradalmi Gárda áprilisban kinevezett új vezetője. Forrás: AFP/Atta Kenare

Korábban több nyugati és arab tisztségviselő aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség fokozódása háborúhoz vezethet a Perzsa-öbölben. Washington és Teherán között azt követően romlott meg a viszony, hogy

Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban felmondta a 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut. Washington arra hivatkozott, hogy Teherán nem tett eleget a szankciók feloldásáért cserébe vállalt kötelezettségeinek.

Az iszlám köztársaság a múlt héten leszögezte: nem fog eleget tenni a szerződés rá eső részének, ha az atomalku fennmaradását támogató európai aláírók nem enyhítik valahogy az olajipart és a bankszektort sújtó szankciókat.

Néhány nappal később Washington Teheránból érkező fenyegetésre hivatkozva úgy döntött, hogy

a térségbe vezényli az Abraham Lincoln amerikai repülőgép-hordozót, és B-52-es nehézbombázókat küld egy katari amerikai légi támaszpontra.

Ezt követően múlt vasárnap ismeretlen tettesek szabotázst követtek el négy kereskedelmi hajó ellen az Ománi-öbölben, a Hormuzi-szoros bejáratánál, két nappal később pedig a jemeni lázadók drónokkal támadtak szaúdi olajipari létesítményeket. Rijád Teheránt vádolta a dróntámadás elrendelésével, amerikai kormányzati források pedig felvetették, hogy a tengeri szabotázs mögött is az iszlám köztársaság állhat. Irán tagadta, hogy köze lenne az akcióhoz.

Trump sem szeretne háborút

Az amerikai elnök május 17-én tárgyalt Ueli Maurer svájci elnökkel, ahol aztán újságírói kérdésre, miszerint Washington háborúzni fog-e Iránnal, azt válaszolta: "Remélem, nem!"