Irán sem akar háborút a Forradalmi Gárda új vezetője szerint

2019.05.19. 13:44

Irán nem akar háborút - állította vasárnap az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka.

Köztük és köztünk az a különbség, hogy ők félnek a háborútól, és nincs meg az akaratuk hozzá - mondta Hosszein Szalami, az iráni fegyveres erők elitcsapatának számító egység alig egy hónappal korábban kinevezett vezetője, vélhetőleg az Egyesült Államokra és térségbeli szövetségeseire utalva.

Hosszein Szalami, a Forradalmi Gárda áprilisban kinevezett új vezetője.Forrás: AFP/Atta Kenare

Korábban több nyugati és arab tisztségviselő aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség fokozódása háborúhoz vezethet a Perzsa-öbölben. Washington és Teherán között azt követően romlott meg a viszony, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban felmondta a 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut. Washington arra hivatkozott, hogy Teherán nem tett eleget a szankciók feloldásáért cserébe vállalt kötelezettségeinek.

Az iszlám köztársaság a múlt héten leszögezte: nem fog eleget tenni a szerződés rá eső részének, ha az atomalku fennmaradását támogató európai aláírók nem enyhítik valahogy az olajipart és a bankszektort sújtó szankciókat.

Néhány nappal később Washington Teheránból érkező fenyegetésre hivatkozva úgy döntött, hogy a térségbe vezényli az Abraham Lincoln amerikai repülőgép-hordozót, és B-52-es nehézbombázókat küld egy katari amerikai légi támaszpontra.

Ezt követően múlt vasárnap ismeretlen tettesek szabotázst követtek el négy kereskedelmi hajó ellen az Ománi-öbölben, a Hormuzi-szoros bejáratánál, két nappal később pedig a jemeni lázadók drónokkal támadtak szaúdi olajipari létesítményeket. Rijád Teheránt vádolta a dróntámadás elrendelésével, amerikai kormányzati források pedig felvetették, hogy a tengeri szabotázs mögött is az iszlám köztársaság állhat. Irán tagadta, hogy köze lenne az akcióhoz.

Trump sem szeretne háborút

Az amerikai elnök május 17-én tárgyalt Ueli Maurer svájci elnökkel, ahol aztán újságírói kérdésre, miszerint Washington háborúzni fog-e Iránnal, azt válaszolta: "Remélem, nem!"