Pokolgépes merénylet egy turistabusz ellen Egyiptomban

Bomb goes off near Egypt's new museum at Giza Pyramids Disasters and Accidents ACCIDENT explosions TOURISM libraries and museums
19 May 2019, Egypt, Giza: People and security personnel stand next to a damaged tourists' bus at the site where a bomb went off near the Grand Egyptian Museum in Giza. At least five South African tourists were injured on Sunday when their bus hit a roadside bomb near the Grand Egyptian Museum, which is still under construction, in the vicinity of the Giza Pyramids. Photo: Momen Samir/dpa
Vágólapra másolva!
A gízai piramisok és a Nagy Egyiptomi Múzeum közelében ért pokolgépes merénylet egy turistabuszt, legalább 17 ember megsérült.
Vágólapra másolva!

A sérültek egy része turista: tízen egyiptomiak, heten pedig dél-afrikaiak. Mindegyiküket a közeli Al-Haram kórházba szállították. A merényletet egyelőre még senki nem vállalta magára. A merényletet egy, az út mentén, a múzeum kerítése mellett elhelyezett robbanószerkezettel követték el. Az autóbusz mozgásban volt a robbanás pillanatában.

Egy szemtanú, Mohamed al-Mandouh elmondta a Reutersnek, hogy „nagyon hangos robbanást" hallott.

Egy másik szemtanú felvételt készített a helyszínről, a robbantás utáni pillanatokról. A busz ablakai kitörtek, megrepedtek, az utcán törmelék.

A buszon összesen 25 dél-afrikai turista volt.

A turizmus az ország gazdaságának egyik alapköve, rengeteg szállodai dolgozó, idegenvezető, taxisofőr és árus megélhetése függ az idegenforgalomtól.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Momen Samir

Ez a második, turistákat ért támadás fél éven belül Egyiptomban. Decemberben három vietnámi turista és egy idegenvezető halt meg, amikor egy út menti pokolgép felrobbant a buszuk mellett.

Az egyiptomi biztonsági erők évek óta harcolnak az Iszlám Állam dzsihadistái ellen, főleg a Sínai-félsziget északi részén.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Momen Samir

A harcokban katonák és rendőrök százai haltak meg.

A 2011-es felkelést követő felfordulás és Mohamed Murszi iszlamista elnök elmozdítását követő terrortámadások sora megingatta a közbiztonságot, ugyanakkor az utóbbi hónapokban biztató jelei voltak annak, hogy az ország egyik fő bevételi forrását jelentő turizmus kezd kilábalni a válságból.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Momen Samir

Egyelőre nem tudni magyar áldozatról

Az Origo megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy van-e magyar érintettje a robbantásnak. Válaszában a tárca arról tájékoztatott, hogy információik szerint nincs magyar sérültje a robbantásnak.