Elfogták a kartúmi ülősztrájkolók gyilkosait

Vágólapra másolva!
Elfogták a hétfői kartúmi ülősztrájkon lövöldöző fegyvereseket, akik hat tüntetővel és egy katonatiszttel végeztek, és több mint száz embert megsebesítettek - mondta el a szudáni átmeneti katonai tanács (TMC) elnökének helyettese, Mohamed Hamdan Daklu helyi idő szerint szombaton.
Vágólapra másolva!

"Letartóztattuk a hétfői mészárlás elkövetőit, akik beismerő vallomást tettek, és arcukat a televízióban is megmutatjuk" - számolt be helyi vezetőknek Daklu. Bárkit, aki Szudánban bűncselekményt követ el, felelősségre vonnak - hangsúlyozta. Daklu egyúttal aláhúzta: folytatni kell a párbeszédet az ellenzékkel, hogy megtalálják a belpolitikai válságból kivezető utat.

Röviddel azután, hogy a TMC fontos megállapodásra jutott az ellenzékkel hétfőn, több egyenruhába bújt fegyveres lövöldözni kezdett a kartúmi főparancsnokság épülete előtt békésen ülősztrájkoló tüntetők között.

A szudáni átmeneti katonai tanács tagadta, hogy köze lenne a vérengzéshez, és provokatőröket vádolt a zavarkeltéssel. A közlemény szerint az ismeretlenek célja a TMC és az ellenzéki csoportok közötti egyezmény meghiúsítása volt.

Az összecsapásokra nem sokkal az után került sor, hogy hétfő délután megállapodás született az ellenzéki csoportok és a Szudánt április óta irányító TMC között az átmeneti kormányzótestület összetételével és az átmeneti időszakban működő irányítási rendszerrel kapcsolatban.
Szudánt az átmeneti katonai tanács irányítja azóta, hogy a hadsereg április 11-én elmozdította a hatalomból az afrikai országot csaknem 30 éven át vezető Omar el-Besír volt elnököt. A tanács azt ígérte, hogy két éven belül választásokat írnak ki. A tavalyi év végén kezdődött tüntetéshullám Besír április 11-i eltávolítása óta sem csillapodott, mert a tiltakozók azt követelik, hogy a hadsereg azonnal adja át a hatalmat civil kormányzatnak.