Volodimir Zelenszkij bejelentette az ukrán parlament feloszlatását

2019.05.20. 10:23

Bejelentette az ukrán parlament feloszlatását hétfőn Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök, miután hétfőn a törvényhozásban letette a hivatali esküt.

Zelenszkij beiktatási beszédében felszólította a kormányt, hogy két hónapon belül mentse fel tisztségéből a titkosszolgálat, a SZBU vezetőjét, a főügyészt és a védelmi minisztert.

A kormány tagjainak azt üzente, hogy jobban teszik, ha ők is benyújtják felmondásukat. 

Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök a beiktatási ünnepségén a kijevi parlamentben 2019. május 20-ánForrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

A parlamenttől követelte még, hogy fogadjanak el jogszabályokat a képviselői mentelmi jog megszüntetéséről, a törvénytelen vagyonosodás büntethetőségéről és a választási törvény módosításáról.

Kedves képviselők, Önök maguk tették hétfőre, azaz munkanapra a beiktatást... Tehát dolgozni fogunk- mondta, mielőtt felsorolta volna, milyen döntések meghozatalát várja még a törvényhozástól, majd ezután közölte, hogy feloszlatja a parlamentet.

Az alkotmány értelmében az államfő elrendelhet előrehozott parlamenti választást, és azt a parlament mandátumának idő előtti megszűnéséről szóló határozat közzétételétől számított 60 napon belül kell megtartani - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Zelenszkij beszédében kijelentette még, elsődleges feladatának azt tekinti, hogy tűzszünetet érjen el a Donyec-medencében. Leszögezte, hogy a békéért kész kockára tenni azt is, hogy elveszti elnöki posztját. Első lépésnek az Oroszország által fogva tartott ukránok kiszabadítását nevezte meg, azután a krími és Donyec-medencei területek visszaszerzését. Szavai szerint mindent meg kell tenni azért, hogy az ideiglenesen megszállt területeken élők ukránoknak érezhessék magukat.

Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök a beiktatási ünnepsége előtt Kijevben 2019. május 20-ánForrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

A ceremónián számos külföldi vendég volt jelen,

Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte.Az eskütételi szöveg felolvasása után átvette az államfőségét igazoló okiratot és az elnöki szimbólumokat, a jelvényt, a pecsétet és a buzogányt, majd megtartotta beszédét.

Az új államfő a külföldi vendégekkel találkozva az elnöki hivatalban újságírók kérdésére megerősítette, hogy első rendeletében a parlament feloszlatásáról intézkedik, de azt nem közölte, hogy pontosan mikorra várható a rendelet kihirdetése.Zelenszkij kedden találkozik a parlamenti frakciók vezetőivel, hogy megvitassák a törvényhozás feloszlatását - közölte Oleh Berezjuk, az Önsegély (Szamopomics) frakció vezetője. Az Ukrinform ukrán hírügynökség jelentése szerint a találkozóra délelőtt tíz órakor kerül sor az elnöki hivatalban.

Közben hétfőn benyújtotta lemondását Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter és Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője. Mindkét posztra egyébként az államfőnek van joga a parlament elé terjeszteni a maga jelöltjét.

Petro Porosenko volt ukrán államfő pártja, a Petro Porosenko Tömörülése, a BPP elnökhelyettese, Ihor Kononenko az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak kijelentette, hogy az elnöknek joga van feloszlatni a parlamentet. Arra a kérdésre, hogy a parlament harcolni kíván-e valamiképpen a döntés ellen, Kononenko leszögezte: És vajon miért? Éljünk jogállamban!

Ihor Kotvickij, a kisebbik kormánypárt, a Népfront képviselője szinten kijelentette, hogy elfogadja a parlament feloszlatását. Hozzátette, hogy a párt új arculattal, új névvel indul az előrehozott választásokon. A Népfront frakcióvezetője, Makszim Burbak már pénteken bejelentette, hogy képviselőik távoznak a parlamenti koalícióból.

Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök beszél a beiktatási ünnepségén a kijevi parlamentben 2019. május 20-án.Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

Ivan Vinnik, a BPP egy másik képviselője mindazonáltal megjegyezte, hogy az államfő a szószékről nem oszlathatja fel a parlamentet, ehhez elnöki rendelet szükséges.

A Julija Timosenko vezette ellenzéki Haza, a Batykivcsina párt frakcióvezető-helyettese, Oleh Szoboljev kijelentette, hogy nem érte őket váratlanul Zelenszkij döntése.Mindnyájan megértettük a döntést, törvényes alapja a parlament feloszlatása megakadályozásának nem volt.A képviselő szerint amennyiben a feloszlatásról szóló elnöki rendeletet még május 20-én közzéteszik, úgy az előrehozott választást már július 14-én megtarthatják.

A parlamenti pártok frakcióvezetői tanácskozásra gyűltek össze Andrij Parubij házelnök irodájában, hogy megvitassák az államfő bejelentését - jelentette az Ukrinform ukrán állami hírügynökség.

Oleg Ustenko elnöki tanácsadó azt mondta, hogy a parlamenti választások után lehetne új programot indítani az IMF-fel. Javaslata szerint valamikor június és augusztus között kezdődnének az egyeztetések a Nemzetközi Valutaalappal egy új program elindításáról, vagy a jelenlegi felülvizsgálatáról. Az IMF tavaly decemberben hagyott jóvá egy 14 hónapra szóló 3,9 milliárd dolláros új készenléti hitelkeretet, amelynek első, 1,4 milliárd dolláros részletét még abban a hónapban át is utalta. 

Az új készenléti hitelkeret a 2015-ben elindított 17,5 milliárd dolláros négyéves IMF-program kiváltása, mivel annak lejárt a határideje. Egyébként abból a négy év alatt Ukrajna csak 8,7 milliárd dollárt tudott több részletben felvenni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK