Tizenkét iszlamistával végeztek az egyiptomi terrortámadás másnapján

2019.05.20. 13:31

Robbantásos merényletet követtek el egy turistabusz ellen a gízai piramisok közelében lévő új egyiptomi múzeum közelében vasárnap, 17 ember megsebesült. A támadás másnapján az egyiptomi belügyminisztérium bejelentette: 12 vélhetően iszlamista fegyveressel végeztek az egyiptomi biztonsági erők Kairó mellett.

A terroristákra Kairó mellett csaptak le, tűzharcban ölték meg őket. Egyelőre nem lehet tudni, hogy közük volt-e a gízai piramisok közelében elkövetett merénylethez.

A közlemény szerint a Haszm (Elhatározás) nevű iszlamista fegyveres csoport több merényletet tervezett, hogy káoszt okozzanak az országban. A Haszm, amelyet 2013-ban betiltott Muszlim Testvériség katonai szárnyának tartanak, a szervezet ifjúsági tagozatából nőtt ki és Abdel-Fattah esz-Szíszi elnök elleni 2013-as, erőszakkal feloszlatott ülősztrájkok idején lépett színre.

A robbantásban legkevesebb tizenheten megsebesültek, egy részük külföldiForrás: MTI/EPA/Mohamed Hosszam

Vasárnap robbantásos merényletet követtek el egy turistabusz ellen a gízai piramisok közelében lévő új egyiptomi múzeum közelében. A merényletben legalább tizenheten megsebesültek, egy részük külföldi.

A 2011-es felkelést követő felfordulás és Mohamed Murszi iszlamista elnök elmozdítását követő terrortámadások sora megingatta a közbiztonságot Egyiptomban, ugyanakkor az utóbbi hónapokban biztató jelei voltak annak, hogy ország egyik fő bevételi forrását jelentő turizmus kezd kilábalni a válságból.