Vágólapra másolva!
Egységesen lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek, miután Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn Herbert Kickl belügyi tárcavezető menesztését javasolta az államfőnek – jelentette az APA osztrák hírügynökség az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyik szóvivőjére hivatkozva. Ahogy azt megírtuk, Herbert Kickl a Facebookon megjelent írásában bemutatta, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár és az Osztrák Néppárt szándékosan arra játszott, hogy a migránsválságot igen komolyan vevő belügyminisztert elmozdítsa a posztjáról. Ebbe a szabadságpárt nem mehetett bele, és ezért kerül majd sor szeptember elején az előre hozott választásra. Vagyis a bevándorláspártiak buktatták meg az osztrák koalíciót.
Vágólapra másolva!

Az FPÖ már korábban bejelentette, amennyiben Kurz javasolja Alexander Van der Bellen államfőnek Kickl menesztését, úgy a párt minden minisztere benyújtja lemondását.

Pamela Rendi-Wagner, az ellenzéki szociáldemokraták elnöke viszont azt követelte, hogy a teljes mostani vezetést szakértői kormánnyal váltsák fel, és nem zárta ki, hogy támogatják azt a bizalmatlansági indítványt, amelyet Peter Pilz, a Liste Jetzt liberális párt vezetője jelentett be.

Norbert Hofer, az FPÖ vasárnap megválasztott elnöke szintén nyitva hagyta a kérdést, hogy támogatni fogja-e a Sebastian Kurz elleni bizalmatlansági indítványt. Az ORF közszolgálati televízió műsorában elmondta: erről a következő napokban fognak dönteni. Kijelentette: nagyon fontos számára Ausztria stabilitása.