Így foglalták el illegális migránsok a párizsi Charles de Gaulle repülőteret - videó

migránsok, Charles de Gaulle repülőtér
Vágólapra másolva!
Illegális migránsok és az őket támogató civil szervezetek szállták meg a világ egyik legnagyobb repülőterét, a párizsi Charles de Gaulle (avagy más néven a Roissy repülőtér) 2-es terminálját vasárnap délután. Mutatjuk a videofelvételt. A több száz illegális migráns a tervezett (és egyébként alig-alig végrehajtott) kitoloncolások ellen tiltakozott, és azt követelte, hogy az Air France és a francia miniszterelnök tárgyaljon velük a kitoloncolások azonnali leállítása érdekében, illetve azért, hogy az illegális bevándorlók azonnal letelepedhessenek Franciaországban.
Vágólapra másolva!

A Le Parisien szerint ugyan a terminál elfoglalása ellenére minden gép elindult, a helyzet olyan súlyossá vált, hogy a rendőröknek könnygázt is be kellett vetniük.

A bevándorlók követelései között többek között az is szerepelt, hogy a világ egyik legnagyobb légitársasága, az Air France állítson le minden logisztikai és pénzügyi közreműködést a papírok nélküli migránsok kitelepítésére irányuló kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban. A V4NA nemzetközi hírügynökség információ szerint azért ezt a repülőteret választották a migránsok - és nem például Orlyt -, mert a közeli Le Mesnil-Amelot településen (párizsi elővárosban) van egy illegális bevándorlókat összegyűjtő központ.

A magukat „Gilet Noirs"-nak azaz „Fekete mellényeseknek" nevező csoport képviselőit végül fogadta is az Air France delegációja, de nem kívánták kommentálni az eseményeket, szerintük a kitelepítések rendőrségi hatáskörbe tartoznak.

Egy résztvevő, a Diakiate nevű illegális migráns arról beszélt, hogy egy „általános, mindenkire kiterjedő szabályozást" követelnek, azaz

akiknek nincsenek francia papírjai és rendezetlen körülmények között tartózkodnak az országban, azonnal, egyszerre és általános jelleggel kapják meg a hivatalos tartózkodási engedélyt. Vagyis, minden illegális migráns maradhasson Franciaországban.

„Ma az Air France volt a célpontunk, de a jövőben további akciók következnek" - mondta az illegális migráns. A „La Chapelle Debout" nevű civil szervezet hathatós támogatásával január végén 2-300 illegális bevándorló a párizsi rendőrprefektus hivatala előtt már tüntetett, december végén pedig a Comédie-Française (lényegét tekintve a párizsi Nemzeti Színház) épülete előtt is tiltakoztak.

Egyes beszámolók szerint azt skandálták, hogy

A tartózkodási engedélyt követelő illegális migránsok egy része nem tud franciául, így voltak olyan beszédek, amelyeket egy afrikai törzsi nyelven mondtak el, majd tolmács fordított le franciára.