Salvini nem hátrál meg az ENSZ bevándorláspárti bírálatai ellenére sem

SALVINI, Matteo Milánó, 2019. május 18.
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, a Liga pártszövetség vezetője az európai szuverenista pártok közös EP-választási kampányzáró rendezvényén Milánóban 2019. május 18-án.
MTI/AP/Luca Br
Milánó, 2019. május 18. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, a Liga pártszövetség vezetője az európai szuverenista pártok közös EP-választási kampányzáró rendezvényén Milánóban 2019. május 18-án. MTI/AP/Luca Bruno
Vágólapra másolva!
Az olasz kormány kiáll a migránsmentő hajókra vonatkozó rendelettervezete mellett annak ellenére, hogy az ENSZ bírálta Matteo Salvini tervét, Róma bevándorláspolitikáját pedig már többedszer is a múlt év eleje óta.
Vágólapra másolva!

Matteo Salvini belügyminiszter a múlt héten nyújtotta be az új rendelettervezetet, amely egyebek mellett az ő hatáskörébe utalná, hogy engedélyezi vagy közbiztonsági okokból megtiltja bármilyen hajó belépését az olasz felségvizekre. Pénzbüntetéssel fenyegeti azokat a civilszervezeteket, amelyek a máltai, az olasz vagy a líbiai hatóságok engedélye nélkül végeznek mentést a Földközi-tengeren.

Minden egyes bevándorló után, akit illegálisan akar behozni Olaszország területére valamely szervezet, akár 5500 eurós (1,8 millió forint) büntetést szabhatnának ki.

A kormány hétfőn készült elfogadni a tervezetet.

Az ENSZ május 15-i levelében azt írta: a tervezett intézkedés sérti a bevándorlók emberi jogait, több nemzetközi szerződést, és egy újabb politikai kísérlet a mentési műveletek büntethetővé tételére.
Az olasz külügyminisztérium vasárnap közleményben így reagált erre:

az ENSZ levelének nincs jogi érvénye, és pontatlan értesüléseken alapul.

A látszat ellenére Olaszország kevesebb ilyen levelet kapott eddig az ENSZ-től, mint több más ország: 2018. január 1-je óta nyolcat, míg az Egyesült Államok 30-at, Nagy-Britannia 16-ot, Franciaország pedig 12-t - tette hozzá.

Afrikai migránsok érkeznek Cagliari kikötőjébe 2016. május 26-án, miután az Aquarius nevű NGO-hajó felvette őket a vízből Líbia partjai közelében Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Belügyminisztériumi tisztségviselők újságíróknak nyilatkozva pedig így érveltek vasárnap este: Törökország és Észak-Korea hasonló módon bünteti a határsértést, és az olasz törvényekben sem újak a büntetések, csak mértékük változott.

- hangoztatták.

Mindeközben a hét végén a brit és a francia hatóságok 61 csónakos illegális bevándorlót tartóztattak fel a La Manche csatornában. Az utóbbi hetekben egyre több illegális bevándorló próbált meg átjutni Franciaországból Nagy-Britanniába - jegyezte meg az AP hírügynökség.

Salvini kitart és ellenáll

Vasárnap számolt be arról az olasz média, hogy engedély nélkül hajózott olasz felségvizekre a Soros-féle Sea-Watch nevű, német civilszervezet mentőhajója, fedélzetén 47 migránssal. Arturo Centore, a hajó kapitánya azt kérte az olasz hatóságoktól, hogy hadd tehesse partra utasait.

Ehhez képest Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes rövidre zárta a kérdést:

Egy nappal korábban a legnépszerűbb olasz politikus Milánóban meghirdette az eddigi európai elittel szemben álló népek és nemzetek Európáját a kontinens szuverenista erőinek közös EP-választási kampányzáróján.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, a Liga pártszövetség vezetője az európai szuverenista pártok közös EP-választási kampányzáró rendezvényén Milánóban 2019. május 18-án Forrás: MTI/AP/Luca Bruno

Mint mondta, ha a Liga és szövetségesei nyerik az európai parlamenti választást, „bevesszük Európát, és tetőtől talpig megváltoztatjuk". Hangoztatta, hogy

nem a nemzetek, nem is a szélsőjobboldalinak tartott erők, hanem az a hatalmi elit árulta el Európát, amely eddig a pénzpolitika, a multinacionális cégek, az ellenőrzés nélküli migráció nevében elfoglalta Európát.

Salvini mindezt a Merkel, Macron, Soros, Juncker „négyessel" foglalta össze.

Ha a Liga lesz az első európai párt, első intézkedésként az európai határok védelmének bevezetését szorgalmazza majd, hogy

ide senki többé ne léphessen be engedély nélkül, az iszlám soha nem lesz úr az én otthonomban

- jelentette ki Salvini. Az olasz kormánypárt vezetője a tengeren átkelő migránsok mentését szombaton ismét szorgalmazó Ferenc pápának azt üzente, a Liga képviselte migrációs politika is életeket ment az indulások megállításával, megakadályozva a bevándorlók rabszolgasorsra kényszerítését, a tömeges deportálást, az emberek kizsákmányolását és a gettókat.

Nemrég járt hazánkban

Matteo Salvini május 2-án érkezett hazánkba, ahol aztán Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen látogattak el a déli határkerítéshez. A rendkívül jó hangulatú találkozó során a magyar kormányfő a Liga olasz kormánypárt vezetőjének és olasz miniszterelnök-helyettesének a társaságában kifejtette:

mindketten hisznek abban, hogy erős és sikeres nemzetállamok nélkül nem lesz erős Európa; a keresztény értékeken alapuló európai kultúrának elsőbbséget kell adni a kontinensen; Európa határait pedig meg kell védeni a migránsinvázióval szemben.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Matteo Salvini azt mondta, nem az illegális bevándorlók újraelosztására van szükség Európában, hanem olyan Európa kell, amely megvédi a határait a tengeren és a szárazföldön. A migránsok integrációjáról azt is mondta, hogy az igazi menekültek jogait mindkét országban elismerik, de a határok ellenőrzése lehetővé teszi, hogy csak azok jöjjenek be, akiknek arra joga van.

- mondta az olasz politikus.