Álhír, hogy az amerikai kormány tárgyalásokat készít elő Iránnal

2019.05.21. 09:12

Álhír, hogy az amerikai kormány tárgyalásokat készít elő Iránnal - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök egyik hétfői Twitter-bejegyzésében.

Trump bejegyzésében azt írta: a sajtó mindenféle ismeret nélkül állította, hogy az Egyesült Államok megpróbált volna tárgyalásokat előkészíteni Iránnal.

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke.Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Wilson

Ez hamis jelentés. Majd Irán hív bennünket, ha és amikor valaha is készen áll erre. Közben pedig a gazdaságuk tovább hanyatlik - fogalmazott mikroblogjában az Amerikai Egyesült Államok elnöke.

Donald Trump azt követően tette közzé bejegyzését, hogy Irán visszautasítással reagált egy vasárnap esti Twitter-bejegyzésére. Az elnök abban megfenyegette a közel-keleti országot, utalva a vasárnapi rakéta-becsapódásra a bagdadi amerikai nagykövetség épülete mellett. Trump abban azt írta:

Ha Irán harcolni akar, akkor Iránnak hivatalosan vége lesz.

Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter erre, szintén Twitteren azt válaszolta: Irán immár ezer éve büszkén áll, amíg azok, akik rátámadtak, mind letűntek. A perzsa diplomácia vezetője egyben azt javasolta az amerikai elnöknek, hogy tanúsítson tiszteletet Irán iránt. Május elején, amikor kiterjesztette a gazdasági szankciókat Irán ellen, maga Donald Trump fogalmazott úgy, hogy reméli, egy nem távoli napon találkozik Irán vezetőivel.