Tűzszünetet kötött Izrael és a Hamász

Vágólapra másolva!
Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet megállapodásra jutott egy féléves tűzszünetről – jelentette az izraeli tizenkettes kereskedelmi tévécsatorna esti híradása hétfőn.
Vágólapra másolva!

Két héttel a heves rakétatámadások után egyiptomi közvetítéssel és az ENSZ közel-keleti küldöttének segítségével féléves határ menti tűzszünetről született megállapodás.

Nem írásos egyezmény, hanem csak kölcsönös egyezség jött létre,

amelytől függetlenül továbbra is napirenden marad a Gázai övezetben elesett izraeli katonák holttesteinek és az élő izraeli foglyoknak az átadása, fogolycseréje.

A palesztinok megígérték, hogy beszüntetik a határnál rendszeresen tartott erőszakos tüntetéseket és határsértő incidenseket, és a határkerítést sem közelítik meg háromszáz méternél jobban. Nem folytatják az éjszakai zavargásokat sem, és nem készülnek flottillákkal az izraeli partok felé.

Izrael cserébe tizenöt tengeri mérföldre növeli az engedélyezett halászati övezetet, támogatja az ENSZ kezdeményezéseit, a gyógyszerek és a polgári célú segélyek bejuttatását, és tárgyalásokat kezd az áramszolgáltatásról, az átkelőhelyekről, az egészségügyi ellátásról és a pénzügyi kérdésekről.

Benjámin Netanjahu miniszterelnöki hivatala nyilatkozatban cáfolta a tévé elsősorban a Hamásztól származó értesüléseit, miszerint merőben új megállapodás született volna, és hangsúlyozta, hogy változatlanok az erőfeszítések a Gázai övezetben fogva tartottaknak és az elesett katonák holttesteinek visszaszerzése érdekében.