Konzervatív többsége lesz az ausztrál parlamentnek

2019.05.21. 09:54

Elegendő mandátumot szerzett az ausztrál parlamentben a Scott Morrison vezette kormányzó konzervatív pártszövetség ahhoz, hogy többségi kormányt alakíthasson. Ez a választási bizottság által kedden közzétett legfrissebb eredményekből derül ki.

A három nappal a parlamenti választások után közölt összesítések szerint a szövetség újabb képviselői helyet kapott. Így Morrisonéknak - az őket támogató Ausztráliai Nemzeti Párttal együtt - már 78 helyük van a 151 tagú alsóházban. Az ellenzéki Munkáspárt 67 mandátumot szerzett.

További hat mandátumot független jelöltek kaptak, illetve kisebb pártok, például a Zöldpárt.

Az előzetes közvélemény-kutatások, illetve a választás után pár órával kiadott (a szavazatukat leadók megkérdezésén alapuló) exit poll eredmények még egyaránt a Munkáspárt győzelmét jelezték előre. Ekkor elemzők úgy vélték, Morrisonék - a kormányalakítás érdekében - kénytelenek lesznek a függetlenekkel tárgyalóasztalhoz ülni.

Mindig is hittem a csodákban - mondta a kormánykoalíció támogatói előtt szombaton Morrison, röviddel azután, hogy kihívója, az ellenzéki tömörülést vezető Bill Shorten, az esélyesnek tartott Munkáspárt vezetője elismerte vereségét.

Shorten egyúttal azt is bejelentette, hogy lemond pártelnöki tisztségéről.

Az előző parlamenti ciklusban Morrison és kormánya 74 mandátummal kisebbségből kormányzott; a Munkáspártnak 69, a függetleneknek és kisebb pártoknak pedig összesen 7 mandátuma volt.

2007 óta egyetlen kormányfő sem tudta kitölteni hivatali idejét Ausztráliában, ahol a szavazásra jogosult 17 millió állampolgárnak törvény szerint kötelező részt vennie a háromévente megrendezett választásokon.