Az Európai Unió  jövője azon múlik, hogy az európai parlamenti választás után a jelenleg legerősebb pártcsalád, az Európai Néppárt (EPP) balra tolódik-e, vagy a konzervatívok felé hajlik - jelentette ki a lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski egy interjúban.

Kaczynski a Gazeta Polska lengyel konzervatív hetilapnak elmondta, hogy az EU-ban erős az orosz befolyás.

Jaroslaw KaczynskiForrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Ezzel összefüggésben rámutatott a német-orosz beruházásként felépült balti-tengeri gázvezetékre, az Északi Áramlat-1-re, illetve az összeköttetés jelenleg létesülő második vonalára (Északi Áramlat-2) is.

A francia politikát is nehéz lenne orosz-ellenesnek minősíteni - tette hozzá.

A konzervatív lengyel politikus úgy látja: az EU brüsszeli központjában működő 30 ezer lobbista csoport "óriási része közvetlenül orosz eredetű, illetve orosz kötődésű".

A PiS elnökének megítélése szerint az EU jövőjét illető legfontosabb kérdés ma az, hogy az unió legszámottevőbb politikai ereje (az EPP) még inkább balra tolódik-e, a vörösökkel és a zöldekkel egyesül, vagy kockázatosnak találja az olyan szövetséget, és figyelembe veszi a miénkhez hasonló tömörülés jogát a kormányzásban való részvételre.A PiS az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció tagja az EP-ben, amely pártcsalád legerősebb politikai formációja a brit Konzervatív Párt. 

Kaczynski lehetségesnek találta azt is, hogy az EPP a választások nyomán a legerősebb pártcsalád lesz az EP-ben.

"Akkor minden a régiben marad" - állapította meg.