Ha a parlament a nyári szünet előtt elfogadja a brexit-tervezetet, július végéig ki lehet lépni az EU-ból – közölte Theresa May brit miniszterelnök.

Az Egyesült Királyság július végéig kiléphet az Európai Unióból, ha a parlament még a nyári szünet előtt törvénybe iktatja a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszerét – mondta szerdai alsóházi felszólalásában a brit miniszterelnök.

Theresa May a képviselőket tájékoztatta a Brexit-feltételek törvénybe iktatását célzó, várhatóan június első hetében az alsóház elé kerülő tervezet fő pontjairól, jórészt megismételve a javaslatcsomagot részletező előző napi beszédét, amelyet egy londoni üzleti rendezvényen tartott.

Theresa May brit miniszterelnökForrás: MTI/EPA/Bloomberg Pool/Chris Ratcliffe

Megerősítette, hogy a törvénytervezet – amelyet a kormány pénteken közzétesz – előírja majd, hogy a képviselőknek lehetőséget kell adni a voksolásra egy esetleges újabb népszavazásról, de ehhez az szükséges, hogy az alsóház jogszabályba iktassa a kilépési feltételrendszert.

May szerint ha ez a parlament nyári szünetének kezdetéig megtörténik, akkor az Egyesült Királyság július végéig kilép az Európai Unióból, és onnantól nem kell "hatalmas összegeket" befizetnie az EU-költségvetésbe.