Tizenkét szenátori hely közül kilencet Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki államfő hívei nyerték el a múlt heti időközi választásokon - derült ki a szerdán Manilában ismertetett hivatalos eredményekből.

A 24 fős Fülöp-szigeteki szenátus további három helyét független jelöltek szerezték meg. Ellenzéki jelölt nem jutott szenátusi mandátumhoz a május 13-án megtartott választásokon. Az eredmény révén Dutertének mostantól erős többsége lesz a törvényhozás felsőházában, amelyet korábban az ellenzék utolsó bástyájának tekintettek.

A szenátusi helyekért folyó versenyben a legtöbb szavazatot Cynthia Villar szerezte, aki a Duterte lánya által kialakított koalíció égisze alatt, Duterte személyes támogatásával indult. A második legtöbb szavazatot Grace Poe, a három független jelölt egyike kapta. A listán a harmadik helyre Christopher Go, Duterte korábbi különleges tanácsadója futott be, akit a "nemzet fotóbombázójának" hívnak. Becenevét a külföldi vezetőkkel készített szelfijeiről kapta.

Az eredmény révén Dutertének mostantól erős többsége lesz a törvényhozás felsőházában, amelyet korábban az ellenzék utolsó bástyájának tekintettekForrás: AFP/Tang Chhin Sothy

Az ötödik helyre Ronald Dela Rosa, egykori rendőrparancsnok futott be. Ő vezette Duterte illegális kábítószer-kereskedelem elleni brutális hadjáratát, amely 2016 óta - a sajtó összesítése szerint - legalább ötezer halálos áldozatot követelt.

A nyolcadik helyre Imee Marcos, a néhai Ferdinand Marcos diktátor lánya került, annak ellenére, hogy apja húszéves uralkodása alatt a családot a hatalomgyakorlás brutalitásával, az emberi jogok tömeges megsértésével, fényűzéssel és mindent átható korrupcióval kapcsolatos vádak érték.
A 12 új szenátor hat évig marad tisztségében.