Moszkva Európa közbenjárását sürgeti Kijevnél az ukrán nyelvtörvény ügyében

Rettegett Iván
A Kreml látképe napjainkban
Vágólapra másolva!
Moszkva arra számít, hogy Európa befolyást gyakorol Kijevre az ukrán állampolgárok az új nyelvtörvény által megsértett jogainak helyreállítása érdekében - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az orosz fővárosban.
Vágólapra másolva!

A szóvivő szerint Moszkva ebben a kérdésben aktív kezdeményező szerepet vállal az európai vezetőkkel folytatott tárgyalások során, mert abban bízik, hogy képesek lesznek hatást gyakorolni az ukrán félre a joggyakorlás biztosítása érdekében.

- hangoztatta Dmitrij Peszkov.

Dmitrij Peszkov Forrás: AFP/Sputnik/Sergey Guneev

Petro Porosenko bukott ukrán elnök utolsó intézkedéseként május 15-én írta alá az ukrán államnyelvi használatának biztosításáról rendelkező törvényt, amely

az élet minden területén az ukrán nyelv használatára kötelezi a helyi állampolgárokat.

Jurij Bojko, az oroszajkúakra támaszkodó, Moszkvával megegyezésre törekvő Ellenzéki Platform - Az Életért elnevezésű ukrajnai párt alapítója azt hangoztatta, hogy

Hétfőn az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Belgium megakadályozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa orosz kezdeményezésre rendkívüli ülést tartson az ügyben.

A tanácskozás megtartását Oroszország, Kína, Dél-Afrika, a Dominikai Köztársaság és Egyenlítői Guinea támogatta.

Peszkov

Ukrajna belügyének nevezte, hogy az új ukrán vezetés népszavazást akar kiírni az Oroszországgal folytatandó tárgyalási folyamatról.

Mint mondta, Moszkva konkrét lépéseket vár Kijevtől a kapcsolatok javítása érdekében, de

Megismételte az orosz álláspontot, amely szerint a két fél nem áll fegyveres konfliktusban egymással, és a délkelet-ukrajnai válságot ismételten polgárháborúnak nevezte.