Öngyilkos akart lenni az iraki férfi, aki vonatokat akart kisiklatni

Vágólapra másolva!
Lapértesülés szerint öngyilkosságot kísérelt meg ausztriai börtönében az az iraki menedékkérő, akit azzal gyanúsítanak, hogy vonatokat akart kisiklatni Németországban.
Vágólapra másolva!

Qaeser A. osztrák lapjelentés szerint egy héttel ezelőtt a börtöncellájában próbált meg végezni magával, életét cellatársa és a börtönőrök mentették meg. A vádlottat azóta magáncellában őrzik.

A 42 éves irakit terrorista szándékból elkövetett gyilkossági kísérlettel és súlyos anyagi károkozással, illetve terrorcsoporthoz tartozással vádolják. Még márciusban tartóztatták le Bécsben azzal a gyanúval, hogy

tavaly októberben és decemberben terrortámadásokat kísérelt meg németországi vasútvonalakon.

A feltételezések szerint a férfi 2018 októberében a Nürnberg és München között közlekedő, nagysebességű vasút vonalán a felsővezetékre acélsodronyt feszített ki, hogy kisiklassa a szerelvényt.

A kötél kárt okozott egy Intercity-Express vonat szélvédőjében, de a járművet nem sikerült kisiklatni, így senki sem sérült meg. Tavaly decemberben pedig egy berlini vonalon betonlapokat helyeztek a sínre, és csak technikai hibák miatt nem következett be végzetes szerencsétlenség.

A nyomozók arab nyelvű írásokra és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet zászlajára bukkantak a helyszínen, ami felvetette a terrorcselekmény gyanúját. Az elfogott férfi beismerte:

ő követte el a támadásokat, de tagadta, hogy terrorista indítékkal.

Az osztrák hatóságok német és más európai országokban dolgozó kollégáikkal együtt nyomoznak az ügyben.

Sajtóértesülések szerint a menekültstátussal rendelkező gyanúsított 15 évig szolgált az iraki hadseregben. Ausztriában egy biztonsági vállalat alkalmazottjaként dolgozott.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!