Washington nem akar háborúzni Iránnal

Defense chiefs and US Secretary of State Mike Pompeo brief lawmakers on Iran behind closed doors Horizontal
Patrick Shanahan és Mike Pompeo
Vágólapra másolva!
Washington nem akar háborút Iránnal - jelentette ki újságíróknak kedden Patrick Shanahan, az Egyesült Államok ügyvezető védelmi minisztere, miután Mike Pompeo külügyminiszterrel és Joseph Dunforddal, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetőjével együtt tájékoztatta a kongresszus vezető politikusait az Irán körül kialakult feszültségről.
Vágólapra másolva!

Shanahan hangsúlyozta: nincs szó arról, hogy az Egyesült Államok háború felé sodródna. Az amerikai kormányzat elmúlt napokban hozott döntései szerinte eredményesek voltak, eltántorították Teheránt az esetleges támadásoktól. "Elrettentettük őket az amerikaiak elleni támadásoktól" - szögezte le. Hozzátette: pillanatnyilag semmiféle támadás nem fenyeget amerikaiakat.

Elrettentés

Shanahan elmondta az újságíróknak, hogy a zárt ajtók mögötti tájékoztatón beszámolt a törvényhozóknak azokról az intézkedésekről, amelyeket a Pentagon (védelmi minisztérium) hozott azóta, hogy - mint fogalmazott - "hitelt érdemlő hírszerzési információkat kaptunk közel-keleti érdekeinket és amerikai erőket veszélyeztető fenyegetésekről". A miniszter szerint az amerikai ellenlépések "nem a háborúról, hanem az elrettentésről szólnak". "A legfontosabb feladatunk most az lesz, hogy elejét vegyük Teherán tévedéseinek" - fogalmazott a Pentagon vezetője.

Patrick Shanahan és Mike Pompeo Forrás: AFP/Mandel Ngan

Hírszerzési jelentések

Mike Pompeo - aki Shanahannal együtt beszélt az újságíróknak - kifejtette, hogy a törvényhozók számára "összefüggéseibe helyezte a legutóbbi hírszerzési jelentéseket Iránról". A külügyminiszter azonban nem kívánt részletekbe bocsátkozni.

Vezénylés

A törvényhozók tájékoztatására azt követően került sor, hogy az amerikai kormányzat - éppen az iráni fenyegetésről szóló hírszerzési információkra hivatkozva - repülőgép-anyahajót és bombázókat vezényelt a Perzsa(Arab)-öbölbe. Egyes, elsősorban demokrata párti törvényhozók bírálattal éltek, de nem a kormány lépései miatt, hanem azt kifogásolták, hogy a kormányzat közben nem adott tájékoztatást a döntések hátteréről. Más törvényhozók, köztük Nancy Pelosi demokrata párti házelnök pedig arra hívták fel a Trump-adminisztráció figyelmét, hogy nem indíthat háborút a kongresszus felhatalmazása nélkül.

Eléggé valószínű

Pompeo egyébként a törvényhozóknak tartott tájékoztató után az egyik konzervatív rádiónak adott interjújában azt mondta: "eléggé valószínű", hogy Irán áll a Perzsa(Arab)-öbölben négy hajó, köztük két szaúd-arábiai tanker, valamint szaúdi olajvezetékek ellen május közepén elkövetett "szabotázsakciók" hátterében. Bár az ügyben még folyik a vizsgálat, de először fordult elő, hogy egy amerikai kormányzati tisztségviselő nyíltan Irán felelősségét vetette fel. Igaz, Pompeo is hozzátette: az amerikai kormányzat még nem vonta le a "végleges következtetéseket".

Jelölés

Kedden Donald Trump bejelentette: Barbara Barrettet, az Aerospace vállalat volt elnökét jelöli a védelmi minisztérium légierőért felelős államtitkárának. A 68 éves Barrett George W. Bush elnöksége idején, 2008-2009-ben az Egyesült Államok finnországi nagykövete volt, és irányította a szövetségi légügyi hatóságot (FAA) is. A korábbi államtitkár, Heather Wilson márciusban mondott le, hogy visszatérhessen az oktatás világába. A texasi El Paso egyetemének rektora lett.