Megszűnhet a schengeni határ Dániában

2019.05.23. 10:20

A skandináv országban 2016 óta van ideiglenes határellenőrzés a tömeges migráció és a nemzetközi terrorfenyegetettség miatt, amit most Dánia véglegesítene – írja a 888.hu.

Az Európai Unió tagországaként Dániában is érvényben volt a schengeni egyezmény, mely szerint az EU tagországain belül megszűnt a határőrizet. A tömeges migráció és a terrorfenyegetettség miatt azonban 2016 óta ideiglenes határőrizetet rendeltek el. Most azonban Lars Lokke Rasmussen, Dánia miniszterelnöke, Inger Stojberg integrációs miniszter és Morten Lokkegaard európai parlamenti képviselő együtt jelentette be a kormány új törvénytervezetét, mely szerint

véglegesítenék a határellenőrzést.

A dán kormány ennek érdekében 50 millió dán koronát, azaz átszámítva kicsivel több, mint két milliárd forintot szánna a határvédelem fejlesztésére. Rasmussen a tervekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott:

Szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy állandó határellenőrzésre van szükségünk. Olyan kihívásokkal állunk szemben, amelyek maradandóak: migrációs nyomás, terrorista fenyegetés és határokon átnyúló bűnözés.

Forrás: AFP/Claus Fisker

A dán miniszterelnök szerint országuknak gondoskodnia kell nemzetállamként határainak védelméről, ezért szerinte újra kéne gondolni Schengent. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK