Theresa May már holnap bejelentheti lemondását

MAY, Theresa
London, 2019. május 22. A brit parlament által közreadott felvételen Theresa May brit kormányfő beszél a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti alsóházi félóráján a londoni parlamentben 2019. május 22-én. MTI/AP/Brit parlament/Mark Duffy
Vágólapra másolva!
Saját pártjában is keresik annak lehetőségét, miként lehetne mihamarabb távozásra kényszeríteni Theresa May-t - írja a brit The Times. A brit kormányfő ezt már pénteken bejelentheti.
Vágólapra másolva!

Előkészíthetik Theresa May távozását azt követően, hogy a brit miniszterelnök szerda este találkozott és egyeztetett az 1922 Bizottság - a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának legbefolyásosabb szakpolitikai testülete - elnökével - írja a lap.

A bizottságban egyeztettek a 2019-es választásokról, ennek kapcsán ismert, hogy May nem kíván részt venni a kampányban.

A lap úgy tudja, a bizottság elnöke pénteken ismét egyeztet a kormányfővel, ami a lap szerint

előrevetítheti Theresa May távozását.

A The Times csütörtöki értesülése szerint May pártbeli szövetségesei is azzal számolnak, hogy Theresa May a Bradyvel tartott pénteki megbeszélés után ismerteti távozásának menetrendjét.

A brit kormányfő váratlan távozása mellett szól - Andrea Leadsom, az alsóház vezetőjének szerda esti lemondása mellett -, hogy pártjának több tagja csatlakozott a brexitnépszavazás második kiírásához.

Theresa May brit kormányfő beszél a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti alsóházi félóráján a londoni parlamentben 2019. május 22-én Forrás: MTI/AP/Brit parlament/Mark Duffy

Elmarad a vita és a szavazás

A brit kormány az eredeti tervekkel ellentétben nem terjeszti az alsóház elé vitára és törvényalkotási célú szavazásra június első hetében a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást - közölte csütörtökön Mark Spencer, az alsóházi ügymenet szervezéséért felelős kabinettag.

Theresa May miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy a kormány a június 3-án kezdődő héten az alsóház elé terjeszti a Brexit-megállapodásban foglaltak törvénybe iktatását célzó tervezetet.