New York volt polgármestere, Rudy Giuliani a hazafias európai erőket támogatja

2019.05.23. 11:27

New York legendás hírű egykori polgármestere, Rudolph W. „Rudy" Giuliani republikánus politikus, ügyvéd és üzletember az Euronews-nak nyilatkozva a kifejezte szimpátiáját és támogatását az európai hazafias erők iránt. A bűnözés visszaszorításában elévülhetetlen érdemekkel rendelkező volt városvezetőt a brüsszeli bürokraták internacionalizmusa a náci Németország nemzetek felettiségére emlékezteti. Giuliani jelenleg Donald Trump amerikai elnök ügyvédjeként és közeli tanácsadójaként tevékenykedik.

Rudy Giuliani a napokban Párizsba utazott és ott nyilatkozott a brüsszeli liberális-internacionalista elithez közelálló, nem mellesleg egy egyiptomi oligarcha többségi tulajdonában lévő Euronews hírtelevíziónak - írja az interjút szemléző Mandiner. 

New York egykori polgármestere a nacionalizmust és a hazafiasságot nagyon természetes dolgoknak nevezte és szerinte jó, ha kihívás éri Európa internacionalizmusát.Véleménye alapján ezekről a témákról vitát kellene folytatni a liberális-internacionalista brüsszeli bürokratákkal is.

Úgy gondolom, hogy jó Európának, ha van vita az internacionalizmus és az »első a hazám« típusú gondolkodásmód között. Utóbbi hívhatjuk nacionalizmusnak is, aminek ugyan van rossz történelmi áthangzása, de szerintem ez egy teljesen természetes dolog, hogy valaki szereti a hazáját. Ha nem valaki nem szereti a hazáját, akkor az nagyon különös ember – fűzte hozzá Giuliani.

Az Euronews liberális újságírójának arra a kérdésre válaszolva, hogy miért vezetett a nacionalizmus két világháborúhoz, a republikánus politikus úgy felelt: Ki ölt meg több embert Sztálinnál?

Rudy GiulianiForrás: AFP/dpa Picture-Alliance/John Taggart

Szerinte arról van szó, hogy bármelyik izmus elszabadulhat, erre példa az internacionalizmus is, amit ő egyenesen a Harmadik Birodalomhoz hasonlított. Álláspontja alapján egy szellemi irányzat szélsőségeit nem szabad magának a szellemi irányzatnak tekinteni.

Giuliani hozzátette: minden ideológia diktatórikussá és „perverzzé" tud válni.

Az Európai Unióval kapcsolatban kijelentette: nagyon távol van az emberektől, és nagyon sok közpénzt pazarol el. Donald Trumpot viszont „nagyszerű fickónak" tartja, és olyan személyes barátnak, aki törődik az ismerőseivel és a közemberekkel, ellentétben a brüsszeli bürokratákkal.

Rudy Giuliani 1994 és 2001 között volt New York republikánus párti polgármestere. Irányítása alatt a korábbi demokrata városvezetők elhibázott politikája miatt a bűn fellegvárává vált New Yorkban radikálisan visszaszorította a bűnözést.

Polgármestersége idején Law-and-Order politikát alkalmazta, ami zéró toleranciát jelentett a demokraták által korábban pátyolgatott bűnöző elemekkel szemben, akik között egyébként felülreprezentáltak voltak a latin-amerikai, főleg mexikói hátterű migránsok.A veterán politikus már évtizedek óta baráti kapcsolatot ápol Donald Trump elnökkel, a 2016-os államfőválasztási kampányban az elsők között állt be Trump mögé, nem kis megbotránkozást kelve ezáltal a liberális elitben.Rudy Giuliani jelenleg az amerikai elnök ügyvédjeként és közeli tanácsadójaként tevékenykedik.