A csütörtökön tartott brit európai parlamenti (EP-) választáson megtörténhet az, hogy Nigel Farage volt UKIP-elnök új Brexit Pártja (The Brexit Party) akkorát nyer, hogy ők küldhetik a legtöbb képviselőt az Európai Parlamentbe, megelőzve Angela Merkel német kancellár pártját, a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) is.

A mai napon megrendezésre kerülő brit EP-választáson történelmi győzelmet arathat Nigel Farage új Brexit Pártja – írja a Mandiner brüsszeli és londoni forrásokra hivatkozva.

A korábban a UKIP (UK Independence Party - Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja) színeiben politizáló és régóta Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése mellett kampányoló Farage 

a brexit elhúzódására hivatkozva kezdett újból pártépítésbe, létrehozva a Brexit Pártot. A Brexit Párt az elmúlt hetekben minden brit politikai formációt beelőzve az első helyre ugrott a szavazók körében, miközben a Konzervatív Párt 185 éves fennállása óta a legrosszabb választási eredményére készülhet. 

A YouGov felmérése szerint Farage politikai formációja akár 37 százalékot is szerezhet a mai brit EP-választáson.

Mögöttük szintén nagy meglepetésre az EU-párti Liberális Demokraták állnak 19 százalékkal, a Munkáspárt 13, a Zöldek 12, míg a Konzervatív Párt mindössze 7 (!) százalékot szerezhet. A Change UK nevű EU-párt új alakulat 4, míg a Farage nélkül maradt UKIP 3 százalékot kaphat.

Ha tényleg így alakulnak az eredmények az Egyesült Királyságban, akkor a Europe Elects összesítése alapján a Brexit Párt 28 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, az összes EU-tagállami párt közül a legtöbbet. 

Farage-ék megelőzhetik az ebben a felmérésben 25 képviselőt elérő olasz, Salvini-féle Ligát, a 24 fős német Kereszténydemokrata Uniót (CDU), a 22 fős lengyel Jog és Igazságosság kormánypártot, a 21 fős, francia, Le Pen-féle Nemzeti Tömörülést és a 20 képviselőt küldő Macron-pártot. 

A végeredményt azonban csak vasárnap este 23 órakor hozzák nyilvánosságra, miután az utolsó EU-tagállamban, Olaszországban is lezárják az urnákat.