Az rbc.ua nevű ukrán portál beszámolója szerint a Specializált Korrupcióellenes Ügyészség (SAP) büntetőjogi eljárást indított Ukrajna volt államfője, Petro Porosenko ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy a PAO Centrenergo és az Ukrán Állami Vagyonalap vezetőivel közös bűnszervezetet működtetett az állami pénzek ellopására – közölte a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A SAP sajtószolgálatának tájékoztatójára hivatkozó portál azt írta, hogy az ügy már bekerült a nyomozati anyagok egységes adatbázisába.

Petro PorosenkoForrás: AFP/Mykhailo Markiv

A bukott elnököt és társait Dmitrij Krjucskov egykori parlamenti képviselő jelentette fel, akit korábban a Zaporozsjeoblenergo energetikai cég kárára elkövetett lopásokkal gyanúsítottak.

A PAO Centrenergo és az Ukrán Állami Vagyonalap állami tulajdonban lévő részvénycsomagjait Petro Porosenko felügyelte, ő osztotta szét a feladatköröket és koordinálta (bűn)bandája ténykedését. A bűnszervezet a feljelentő szerint 2016 és 2018 folyamán több mint hatmilliárd hrivnyát (204 millió euró) lopott el az ukrán államtól - közölte a KárpátHír nevű kárpátaljai magyar lap. 

Korábban Viktor Medvedcsuk ismert ukrán politikus elárulta, hogyan csapta be saját népét Ukrajna leköszönő elnöke.

Arról beszélt, hogy Porosenko az indokoltnál jóval drágábban fizettette meg az ukránokkal a földgázt és a fűtéshez használt szenet, a különbözetből származó tetemes összegek pedig a saját offshore számláin landoltak.