A halálba hajszolják egymást a hegymászók a Mount Everesten

Mount Everest
Vágólapra másolva!
Eddig heten haltak meg a Mount Everesten, miközben próbáltak felkapaszkodni a világ legmagasabb hegycsúcsára. A 8848 méter magas hegycsúcs közelében tolonganak az emberek a kedvező időjárás miatt, az oxigénhiányos környezet viszont végzetes lehet.
Vágólapra másolva!

Tavaly összesen öten haltak meg a Mount Everest meghódítása közben. Csak

az elmúlt napokban három indiai hegymászó halt meg a hegygerincen.

Egy 27 éves férfi a visszaúton, a 4-es táborban halt meg pénteken. A hegymászó torlódás miatt több mint 12 órán át rostokolt a csúcsközeli oxigénszegény környezetben, és nagyon kimerült. Serpák levitték a 4-es táborba, életét azonban már nem tudták megmenteni. Két 53 éves indiai nő is már a leereszkedés közben halt meg, egyikük a férje társaságában, a másik egy többnemzetiségű női expedíció tagjaként vágott neki az útnak.

Az Everest kevésbé forgalmas északi, tibeti (kínai) oldalán egy 65 éves osztrák férfi halt meg. Korábban egy amerikai és egy indiai hegymászó halt meg, ők is már a visszaúton. Eltűntnek számít, és ezért gyakorlatilag halottnak tekinthető egy ír alpinista is.

A túraszervezők szerint a 4-es tábor és a csúcs közötti

"túlzsúfolt" útvonalon torlódás alakult ki,

mert csak rövid ideig tartó ablakperiódusok vannak az időjárásban, és "mindenki egyszerre akar mászni".

Idén várhatóan rekordot dönt a Mount Everestet meghódító emberek száma. Mint azt az Origo tegnap megírta, kétszáz hegymászó várakozik a csúcs előtt. A nepáli hatóságok a tavaszi szezonra 381 mászóengedélyt adtak ki (darabonként 11 ezer dollárért), ami a kísérőt is beleszámítva körülbelül 750 embert jelent ugyanazon az útvonalon az április végétől május végéig tartó néhány hét alatt. További legkevesebb 140 fő kapott engedélyt a Csomolungma megmászására a kínai (tibeti) oldalon.