Írországban megkezdődött az európai parlamenti választás

2019.05.24. 10:16

Írországban megkezdődtek péntek reggel az európai parlamenti választások, késő estig tartanak, és ezzel együtt önkormányzati választásokat, valamint népszavazást tartanak a szigetországban a válást szabályozó alkotmányos előírásokról.

Írországban a voksolásra jogosult uniós állampolgároknak 13 ír EP-képviselőt kell megválasztaniuk a most még 751 tagú testületbe - ellentétben a jelenlegi 11-gyel -, de közülük kettő majd csak akkor foglalhatja el a helyét, ha az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból.

Írország fővárosa, DublinForrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

A szavazóhelyiségeket közép-európai idő szerint nyolc órakor nyitották meg, és 23 óráig lesznek nyitva.

Eredmények csak hétfőn várhatók, miután az összes EU-tagállamban lezajlott a szavazás.A legutóbbi EP-választáson, 2014-ben Írországban a választásra jogosultak 52,4 százaléka adta le voksát.

Pénteken egyúttal polgármestereket és képviselőket választanak az ország 31 önkormányzatába, és referendumon szavaznak két kérdésről.

Az egyik kérdés az, hogy töröljék-e el a válásnak azt a feltételét, hogy a legutóbbi öt évben legalább négy évet különélve töltöttek el. A másik kérdés arra vonatkozik, hogy az ír állam elismerje-e a bármely más országban törvényesen kimondott válást. Eddig az állam azért ismert el csak nagyon kevés külföldi válást, hogy az ír állampolgárok ne éljenek vissza a külföldi válás lehetőségével.