Kurzék új kezdete: eltörölték a migránsok órabérének csökkentését

2019.05.24. 14:17

Mint az közismert, az elmúlt egy hétben szétesett az osztrák kormánykoalíció. A Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Heinz-Christian Strache lemondását követően Norbert Hofer lett a kisebbik koalíciós párt új elnöke, és Strache lemondott a kancellár-helyettesi posztjáról is, de ez nem volt elég Sebastian Kurz kancellárnak. Kurz ragaszkodott a kormány egyik kulcsposztját elfoglaló, határozottan bevándorlásellenes belügyminiszter, a szintén szabadságpárti Herbert Kickl menesztéséhez is. A belügyminiszter Strache lemondása után, vasárnap arról beszélt, hogy Kurz és pártja nem Ausztriáért dolgozik, „csak a hatalom számít nekik". Kickl szerint a kancellárnak régóta „tüske volt a szemében" a Szabadságpárt konzekvens bevándorlásellenes politikája, ezért akarták maguknak a belügyi tárcát.

Kurz ezt követően arról beszélt, hogy az Ibiza-botrány feltárása csak a Belügyminisztériumban lehetséges, ehhez viszont független vizsgálatra lenne szükség. Mivel a Szabadságpárt új elnöke ragaszkodott a bevándorlásellenes politika egyik arcának számító Kickl miniszteri posztjához, Kurz – sikerrel – kérte az államfőtől a belügyminiszter felmentését. A II. világháború után ez az első miniszteri menesztés, nem csoda, hogy ezt követően a Szabadságpárt minden politikusa elhagyta a kormányt.

Kickl azonban hétfőn még otthagyott egy „búcsúajándékot" Kurz kancellárnak. Egy régóta vitatott ügyben döntött, mikor a menedékkérők közhasznú munkavégzésének órabérét egy utolsó rendelettel óránként másfél euróra csökkentette. A migránsok órabérének mérséklését nemcsak a baloldali-liberális ellenzéki pártok, hanem a bevándorláspárti NGO-k is hevesen ellenezték. Kickl azzal indokolta döntését, hogy ilyen munkáért az osztrákok sem kapnak több pénzt, ráadásul a bevándorlók számára a fizetésen kívül minden alapvető ellátást biztosítanak.

Végül azonban az új belügyminiszter, Kickl utódja, a Kurz által jelölt Eckart Ratz postafordultával visszavonta a rendeletet, így a bevándorlók fizetését a tartományok továbbra is magasabb összegben állapíthatják meg. A nyugati Vorarlberg tartomány például a jövőben is óránként négyeurós fizetést adhat majd a közmunkát végző migránsoknak. Jelképes erővel bír, hogy a bevándorlásellenes Szabadságpárt kiválása után működő Kurz-kormány első fontosabb döntése egy bevándorlást ösztönző intézkedés.