Egy brit hegymászó a legújabb áldozat a Mount Everesten

2019.05.25. 14:45

Ahogy arról korábban az Origo is beszámolt, az elmúlt időszak kedvező időjárása miatt tolonganak az emberek a világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten. Ennek azonban súlyos következménye van, a brit Robin Fisher ugyanis idén a 10. áldozat már a világ legmagasabb pontján. 

Fisher már elérte a csúcsot, a visszafelé úton azonban rosszul lett, 150 méterrel lejjebb halt meg. Partnere, Kristyn Carriere, a bázisig elkísérte Fishert, aki onnan ment fel a csúcsra szervezett csoporttal, egy hattagú expedícióval. Élve azonban már nem jött vissza.

Carriere azt mondta közösségi oldalán, hogy a férfielérte a célját. Én össze vagyok törve. Ez volt az utolsó megmérettetése.   

Egy 2019. május 22-i fotó a Himalája csúcsára mászó embertömegrőlForrás: AFP/Handout

Az egyik helyi hivatalnok szerint reggel fél kilenc körül érték el a csúcsot, Fisher lejjebb halt meg. A serpa is rosszullétre panaszkodott, őt egy alsóbb táborba sikerült kimenteni.  

A cikk megjegyzi, hogy az utóbbi időszakban sokak vágya lett felmenni a Mount Everestre, így a hegy megmászása már nem korlátozódik csak profi hegymászókra néhány ezzel foglalkozó vállalatnak köszönhetően.

Egyesek szerint azonban aggodalomra ad okot, hogy most már ilyen sokan próbálják meg elérni a csúcsot, így korlátozni kellene a hegymászók számát. A Himalayan Times szerint Fisher már legalább a 20. halálos áldozata a tavaszi időszaknak a 8000 méter feletti hegyekben – olvasható a Sky News oldalán. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK