Az izraeli elnököt megdöbbentette, hogy Németországban nem javasolják a zsidóknak a kipa viselését

Az izraeli elnök párizsi látogatása, Reuven Rivlin
Israeli President Reuven Rivlin reacts during a meeting with French Muslim authorities, in Paris, on January 23, 2019. (Photo by Bertrand GUAY / AFP)
Vágólapra másolva!
Reagált a jobboldali (Likud) izraeli államfő arra a javaslatra, amit Felix Klein, Németország antiszemitizmus elleni kormánybiztosa tett szombaton. Reuven Rivlin megdöbbenését fejezte ki a hír hallatán. Tegnap óta ugyanis már hivatalosan sem javasolják a zsidóknak a kipa nyilvános viselését Németországban – írja a VN4A nemzetközi hírügynökség. A migrációs válság 2015-ös kirobbanása óta rohamosan nő Németországban az antiszemita támadások száma.
Vágólapra másolva!

Reuven Rivlin izraeli államelnök megdöbbenését fejezte ki, hogy

Németországban már hivatalosan sem javasolják a zsidóknak a kipa nyilvános viselését.

Reuven Rivlin Forrás: AFP/Bertrand Guay

Ezt a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a Ynet jelentette vasárnap.

Az Origo is beszámolt róla, hogy egy szombati lapinterjúban Felix Klein, Németország antiszemitizmus elleni kormánybiztosa az antiszemitizmus erősödése miatt nem javasolta a hazájában élő zsidóknak zsidóságuk nyilvános vállalását a kipa viselésével.

mondta az izraeli államfő.

„Soha nem fogunk behódolni, soha nem fogjuk lehorgasztani tekintetünket, és soha nem fogunk kishitűen reagálni az antiszemitizmusra, és ugyanezt várjuk el, és követeljük szövetségeseinktől is”, tette hozzá Reuven Rivlin.

Felix Klein a Funke médiacsoport lapjaiban szombaton megjelent interjújában fejtette ki, hogy korábban úgy gondolta, Németországban bárki bárhol viselhet kipát, hiszen emiatt semmilyen bántódás nem érheti,

a véleménye mostanra azonban megváltozott.

Michel Friedman újságíró, a konzervatív Kereszténydemokrata Unió egykori politikusa, az Európai Zsidó Kongresszus korábbi elnöke úgy értékelte Klein szavait:

A bár a német kormány tagjának számító Felix Klein azt mondta, hogy a támadásoknak csak tíz százalékát hajtják végre muszlimok, a támadók többsége szélsőjobboldali, a statisztikák éppen az ellenkezőjét bizonyítják. A számokból ugyanis az látszik, hogy

a migránsválság kirobbanása óta rohamosan növekszik az antiszemita támadások száma.