A román központi választási iroda adatai alapján helyi idő szerint 21 órakor, tehát az urnák zárásakor 48,99 százalékos volt az országos részvétel a romániai európai parlamenti választásokon. Az első exit pollok alapján az RMDSZ 5,4 százalékot kapott, így bejutott az EP-be – írja a Transindex. A végleges exit poll adatok szerint az RMDSZ 501 ezer szavazatott kaphatott. 

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Szociáldemokrata Párt (PSD) fej-fej mellett állnak, 28,5-28,5 százalékkal,az RMDSZ támogatottsága pedig 5,4 százalékos a 21 órakor nyilvánosságra hozott exit poll adatok szerint, amelyek a 19:30-as helyzetet tükrözik.

Ennek alapján az RMDSZ az ötödik legerősebb romániai párt.

Porcsalmi Bálint, a párt ügyvezető elnöke közölte, hogy az 5,4 százalék 501 ezer szavazatot jelenthet - írja a Maszol.

Az RMDSZ egyébként 15 éve nem szerzett még ilyen sok szavazatot.

A kimagasló eredmény egyértelműen annak tudható be, hogy a párt nagyon jó kapcsolatot ápol a magyar kormánnyal, és Orbán Viktor miniszterelnök - erdélyi útja során - személyesen is kampányolt az RMDSZ-nek.

Az erdélyi magyarságnak várhatóan két európai parlamenti képviselője lehet. 

Az Adevarul információi alapján Romániában a szavazatok feldolgozottsága 62 százalékon áll.

A harmadik helyet a centrista, korrupcióellenes USR-PLUS alkotta 2020 Szövetség szerezte meg 23,9 százalékkal, negyedik a Victor Ponta volt szociáldemokrata kormányfő vezette Pro Romania párt 5,7 százalékkal.

A kisebbik kormánypárt, a Calin-Popescu Tariceanu-féle jobbközép, liberális ALDE 4,9 százalékon áll, tehát nem biztos, hogy lesz EP-képviselőjük. 

A végleges exit poll adatok 22.30 körül várhatók, az első hivatalos eredmények pedig éjfél után.

Kelemen Hunor: Erős brüsszeli képviselete lesz az erdélyi magyarságnak

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor szerint, ha a szavazatszámlálás igazolja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) exit poll felmérés által előrejelzett szavazatarányát, akkor

az erdélyi magyarságnak erős képviselete lesz a következő öt évben az Európai Parlamentben.  

Kelemen HunorFotó: Adrián Zoltán - Origo

Kelemen köszönetet mondott mindazoknak, aki a magyar szövetségre szavaztak.

Úgy vélte, hogy a támogatásuk révén az RMDSZ-nek erős, határozott és kiegyensúlyozott hangja lesz az EP-ben. Hozzáfűzte:

küszöbön áll az Európai Unió megreformálása, és reményei szerint az erdélyi magyarság is bele fog szólni a változásokba. Szerinte az EP RMDSZ-es képviselőinek fontos feladata lesz, hogy elfogadtassák a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést.