Tarolt Nigel Farage Brexit Pártja az Egyesült Királyságban

Vágólapra másolva!
A britek nem vették jó néven, hogy a politikai elit nem tartotta be a népszavazás eredményét, ezért leszavazták őket. Nigel Farage Brexit Pártja valósággal tarolt az európai parlamenti választáson, a brexitet levezényelni képtelen konzervatívok pedig nagyon gyengén szerepeltek. 
Vágólapra másolva!

Elsöprő győzelmet aratott Nigel Farage Brexit Pártja az Egyesült Királyságban a 2019-es európai parlamenti választáson. A Britain Elects nevű oldal becslései szerint

a Brexit Párt a szavazatok több mint 31 százalékát is begyűjtheti.

A második helyre várhatóan a Munkáspárt fut be 19,1 százalékos eredménnyel, a harmadik helyre pedig a Liberális Demokraták 18,9 százalékkal. A várakozások szerint a brexitet levezényelni képtelen konzervatívok csak a negyedikként fognak végezni 12 százalékos eredménnyel.

Ez azt jelenti, hogy

  • az euroszkeptikus Farage-ék 24 ,
  • a liberálisok 15,
  • a Munkáspárt 14-et,
  • a konzervatívok 10,
  • a Zöldek pedig 4

EP-képviselői helyet szerezhetnek. Ugyanakkor a helyzet faramuci, ugyanis ha időközben a britek kilépnek az Európai Unióból, akkor értelemszerűen ezeknek a helyeknek a betöltésére nem lesznek jogosultak, lévén, hogy már nem tagjai az Európai Uniónak. Mindenesetre jól mutatja a brit politikai hangulatot, sokan úgy érzik, hogy a politikai elit átverte őket.