Előrejelzés: a nemzeti jobboldali frakciók utolérték a Néppártot

Vágólapra másolva!
Hatalmas veszteséget szenvedett el az Európai Parlamenti választáson az identitását teljesen elvesztett Európai Néppárt (EPP) és az Európai Szociáldemokraták Pártja is. Most először fordul elő, hogy a két hagyományos párttömörülésnek együtt nem lesz többsége Brüsszelben. A jelenlegi nemzeti jobboldali frakciókban lévő pártoknak együtt összesen annyi képviselőjük lesz az előrejelzés szerint, mint a Néppártnak (a Fidesz-KDNP eredményét természetesen a Néppárthoz számolják).
Vágólapra másolva!

Az EP mandátumbecslése alapján a konzervatív erőket tömörítő pártcsalád 173 képviselőt küldhet az Egyesült Királyság uniós kilépésének halasztása miatt a ciklus elején továbbra is 751 tagú testületbe. Ebben az eredményben a Fidesz 14 mandátummal szerepel.

Forrás: valasztasi-eredmenyek.eu

A második helyezett szociáldemokratáknak (S&D) az összesítés szerint 147 mandátumuk lehet.

A három nemzeti jobboldali frakciónak (Európai Konzervatívok és Reformerek, Népek és Nemzetek Európai Szövetsége, és a Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalom) együtt 173 mandátuma lehet.

Az előzetes adatok szerint átlagosan körülbelül

49-52 százalékos volt a részvétel, ami magasabb, mint az elmúlt húsz évben bármikor.

Ennek minden bizonnyal az az oka, hogy a migrációs válság miatt talán sosem volt ekkora tétje a választásnak, mint most. Árulkodó, hogy legutóbb, 2014-ben a részvétel 42,61 százalék volt.