A Marine Le Pen vezette nemzeti jobboldali párt, a Nemzeti Gyűlés (RN) nyerte a franciaországi EP-választást – írja a Le Figaro. Le Pen már bejelentette, hogy a pártja győzött. 

Az exit poll szerint a Nemzeti Gyűlés (RN) 24 százalékot kapott, míg Macron pártja csak 22,5-et.

Az RN szóvivője a televízióban azt mondta: Ez a Macron által gumibotokkal összevert és megalázott francia nép győzelme.

Ezt követően megszólalt Marine Le Pen pártelnök is. 

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) párt elnöke az európai parlamenti választásokon szavazók kikérdezésén alapuló közvélemény-kutatások első eredményeinek megismerése után Párizsban 2019. május 26-án.Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A bevándorlásellenes politikus közölte, hogy ez a nép győzelme, a választást pedig Emmanuel Macron politikájáról és személyéről tartott népszavazásnak nyilvánította. Le Pen szerint Macronnak le kell vonnia a következtetést, és nincs más választása, mint új előrehozott parlamenti választást kiírni.

Édouard Philippe francia miniszterelnök hangsúlyozta, hogy "alázattal, de elszántsággal" elfogadja az eredményt.

Az elnöki palota egy név nélkül nyilatkozó tisztviselője úgy fogalmazott, hogy Macron pártjának eredménye csalódást jelent, de szerinte a Köztársaság Lendületben (LREM) így is "tisztesen helytállt" korábban hivatalban lévő államfők pártjainak EP-választási eredményéhez képest.

Korábban megírtuk, hogy Macron pártjának eredményváróján több volt az újságíró, mint az aktivista, és már akkor azt mondogatták, hogy a második hely is szép.