Gitanas Nauseda egykori bankár-közgazdász nyerte a litván elnökválasztást.

Gitanas Nauseda egykori bankár-közgazdász nyerte a litván elnökválasztást a vasárnap tartott második fordulóban. Ellenfele, Ingrida Simonyte korábbi pénzügyminiszter elismerte vereségét.

Az 55 éves Nauseda a voksok mintegy 70 százalékát szerezte meg - közölte a választási bizottság a voksok több mint 75 százalékának összeszámlálása után.

Hálás vagyok azoknak az embereknek, akik ma szavaztak, és megígérhetem, hogy a politika mostantól más lesz Litvániában. Mindenki megérdemli a jobb életet a mi gyönyörű országunkban- mondta Nauseda a támogatóinak.

Gitanas NausedaForrás: AFP/Petras Malukas

Simonyte gratulált a frissen megválasztott litván elnöknek. Ez a mi embereink akarata, amit én tiszteletben tartok. Már felhívtam Nausedát, és gratuláltam neki a győzelméhez, azt kívánva, hogy legyen jó elnöke Litvánia összes polgárának - közölte újságírókkal.

Az AP amerikai hírügynökség szerint az elnök fő feladata a litván kül- és biztonságpolitika felügyelete. Nauseda (és Simonyte is) meggyőződéses EU- és NATO-párti, az atlanti szövetséget tekinti az orosz szomszéddal szembeni biztosítéknak.