Hatalmas földrengés volt Peruban, legalább egy ember meghalt

Peru, földrengés, rom
Vágólapra másolva!
7,5-ös erősségű földrengés rázta meg Peru északi régióját. Legalább egy ember meghalt, többen megsérültek. A rengést Limától Kolumbiáig érezni lehetett.
Vágólapra másolva!

Óriási, 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg Peru jórészt esőerdő borította északi részét - közölte a perui geofizikai intézet. A földrengés következtében

legalább egy ember meghalt, amikor házát maga alá temette egy sziklatömb.

A perui katasztrófavédelem adatai szerint 11 ember megsérült, és mintegy 50 ház vált lakhatatlanná. Károk keletkeztek iskolákban, templomokban és kórházakban is.

Martin Vizcarra perui elnök a helyszínre utazott, ahol hangsúlyozta, hogy

legalább 2007 óta nem volt ilyen erős földrengés az országban.

Nyolcas vagy annál erősebb földmozgás átlagosan 5-10 évente történik a dél-amerikai országban.

A rengés helyi idő szerint hajnali 2:41-kor kezdődött, az epicentruma Yurimaguas várostól 158 mérföldre (255 km).

A perui kormány korábban egy tweetben 7,2-es erősségűnek írta a földrengést – írja az Independent.

A hatalmas erejű földmozgás fészke a földtani mérések szerint közepes, 110 kilométeres mélységben volt, és a rengést az egész országban, sőt, még Kolumbiában és Ecuadorban is érezték.

Többen osztottak meg a közösségi médiában képeket és videókat a rengésről. A perui tűzoltók is osztottak meg képeket a romokról és összedőlt házakról.

Peru az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű peremén fekszik, ahol a tektonikus lemezek mozgása miatt rengeteg az aktív tűzhányó és a földrengés. Szintén a tűzgyűrű peremén, Chilében jegyezték fel 1960-ban a valaha volt legnagyobb erejű földrengést, amely 9,5-es erővel rázta meg Valdivia környékét, az utána következő szökőár pedig Új-Zélandtól Japánon át Alaszkáig pusztított.