Újabb terrortámadás volt Nigériában. Ebben legkevesebben 25-en meghaltak. A Boko Haram volt az elkövető, egy falura nyitottak tüzet ezúttal.

Támadók nyitottak tüzet katonákra Nigériában. A katonák a forrongó Borno állam egyik falujából evakuált civileket kísértek.

 

A támadásban legkevesebb 25 nigériai katonát és több civilt is meggyilkoltak iszlamista szélsőségesek szombaton az északkelet-nigériai Damboa település térségében.  

Borno állam a Boko Haram nigériai terrorszervezet és más szélsőségesek melegágya.
Csapdába ejtették és közrefogták a katonák és a civilek járműveit, majd tüzet nyitottak rájuk – mondta a névtelenséget kérő források egyike, aki egy, a hadsereget a felkelőkkel szemben támogató önbíráskodó csoport tagja.

Néhány percig tűzharcot vívtak, de a Boko Haram szélsőségesei felülkerekedtek a katonákon– tette hozzá.

„Hozzávetőleg húsz holttestet láttam és sok kiégett járművet” – mondta a konvojjal tartó egyik sofőr.

A katonák szombaton több települést is kiürítettek a rajtaütés térségében, hogy előkészítsék a terepet a Boko Haram elleni műveletekhez – közölték a források. Mint arról beszámoltak, az egyik civilkonvoj mintegy ötven járművet számlált.

Boko Haram-terrorista túszávalForrás: AFP/Anadolu Agency/Stringer

Nigéria északkeleti, főként muszlimok lakta térségét csaknem egy évtizede rettegésben tartja a Boko Haram. Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezetnek hűséget fogadó fegyveres csoport 2009 óta küzd egy iszlám alapokon nyugvó állam megteremtéséért, s az elmúlt években több támadást hajtott végre a szomszédos Kamerunban, Csádban és Nigerben is. Tevékenysége miatt az érintett országokban több ezren vesztették életüket, és mintegy 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.